UPOZORENJE IZ BRUXELLESA

Europi prijeti životni standard Latinske Amerike

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 11.11.2011 13:53
  • Objavljeno 11.11.2011 u 12:30
Jose Manuel Barrroso

Jose Manuel Barrroso

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorava da bi slom eurozone trenutno prepolovio vrijednost europske ekonomije i gurnuo Stari kontinent u drugu Veliku depresiju, nakon kolapsa iz 1930-ih

Inicijalni trošak raspada eurozone ili Europske unije iznosio bi 50 posto europskog bruto domaćeg proizvoda, upozorio je Barroso. Rezultat takvog ekonomskog šoka bilo bi jačanje ekstremizama i podjele unutar Europe, rekao je bivši portugalski premijer.

'Baš kao što su utemeljitelji EU-a imali viziju Europe nakon razornih svjetskih ratova, i mi sada moramo imati viziju o snažnoj, ali i otvorenoj Europi. Vrijeme je da Njemačka pokaže da se bori za jaku, integriranu i konkurentnu Europu', rekao je Barroso u Berlinu.

Komisija predviđa da bi zbog sloma eurozone životni standard potonuo na razinu onoga u Latinskoj Americi.

Američki ministar financija Timothy Geithner poručuje da Europa ostaje 'ključni izazov' globalnom rastu i mora 'hitno djelovati' kako bi povratila financijsku stabilnost.

Geithner, koji sudjeluje na konferenciji Azijsko-pacifičke regije (APEC) u Honoluluu, rekao je da je svih 24 država članica APEC-a direktno pogođeno krizom eurozone.

'Dok SAD nastavlja rješavati probleme koji su prouzročili našu krizu i dok se Europa suočava s usporenim rastom, azijske ekonomije morat će učiniti više da potaknu rast domaće potražnje - kako bi bile manje ranjive u odnosu na situacije kakva je sada u Europi, i kako bi mogle dati doprinos globalnom rastu', rekao je Geithner na konferenciji za novinare.

Ministri financija zemalja Azijsko-pacifičke regije otvoreno su izrazili zabrinutost zbog izostanka odlučnijih europskih poteza koji bi potaknuli preokret u eurozoni. Smatrajući da je, nakon Grčke, središte krize postala Italija, zatražili su stvaranje ujedinjene fronte koja bi rezultirala pokretanjem snažnije europske akcije.

Roubini: Italija treba izaći iz eurozone

U međuvremenu, Klaus Regling, šef IAEA-e, pozvao je Italiju da poduzme hitne mjere i uvjeri tržišta u financijsku i političku stabilnost.

'Italija nema mnogo vremena. Državi treba funkcionirajuća vlada što je prije moguće', rekao je Regling.

Američki ekonomist Nouriel Roubini, koji je predvidio globalnu financijsku krizu 2007, u današnjem izdanju Financial Timesa nije optimističan po pitanju ostanka Italije u eurozoni.

'Italija bi se možda trebala, poput ostalih perifernih država, odreći eura i vratiti se nacionalnoj valuti, izazivajući tako raspad eurozone', istaknuo je Roubini.

Roubini, naime, smatra da kada neka nelikvidna, iako solventna država, izgubi kredibilitet i svoje mjesto na globalnim tržištima zbog rastućih razlika u prinosima na obveznice, dinamika njezina duga postaje neodrživa i zemlja kao takva postaje insolventna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi