HOLLANDE ISKRENO

'Europi prijeti nepovjerenje naroda'

05.02.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Dva dana prije summita u Bruxellesu, na kojem se ima odlučivati o sedmogodišnjem proračunu Unije, a za čije izglasavanje postoje tek mršavi izgledi, francuski predsjednik François Hollande održao je govor pred europskim parlamentarcima u Strasbourgu. Govor je to u kojem je podcrtao ne samo vlastitu viziju europskog projekta, već, što je možda i važnije, govor u kojem je naglasio barem neke od manjkavosti europskog uređenja i očito teško pomirljivih prepirki

'Već predugo Europa sumnja u samu sebe, oklijeva u svojim izborima. Previše vremena joj treba da donese bitne odluke, a premalo razmišlja o smjernicama i o generalnoj strukturi', upozorio je odmah na početku Hollande.

'Nacionalni interes prevladavaju nad europskim interesima… Ako se složimo da je euro kriza dobrano iza nas, daleko smo od toga da smo izvukli pouku. Ono što nam prijeti nije više nepovjerenje tržišta, već nepovjerenje naroda.' Založio se stoga za 'Europu s raznolikostima koja nije ni Europa s dvije brzine ni Europa à la carte'.

Na temu proračuna EU-a, Hollande je ponovio svoj poznati stav da 'valja štedjeti, ali ne i oslabiti ekonomiju' i da proračun mora naći vlastite resurse. Pred pregovorima koji zasigurno neće biti jednostavni, a čiji je ishod krajnje neizvjestan, pozvao je na 'razumni kompromis', točnije da će valjati 'urazumiti one koje žele lišiti europski proračun više od onoga što se može prihvatiti'.

'Europa čini svoju valutu euro ranjivom prepuštajući je iracionalnim potezima u jednom ili drugom smjeru'. Smatra da se 'euro ne može kolebati ovisno o raspoloženjima tržišta'. 'Ne radi se o tome da izvana odredimo ciljeve Europskoj središnjoj banci koja je neovisna, već da zajedno pokrenemo neophodnu reformu međunarodnog monetarnog sustava jer inače tražimo od zemalja napore u smjeru veće konkurentnosti koje onda poništava vrijednost eura'.

Iako su iz Elizejske palače poručili da Hollandeov govor nije zamišljen kao reakcija na najavu premijera Camerona o referenduma izlaska Britanije iz EU-a, nemoguće je ne iščitati sljedeće izjave kao izvjesnu repliku: 'Europa se ne može zadovoljiti samo zajedničkim tržištem, proračunom, valutom, ne može biti samo skupina ugovora… Europa ne može biti samo zbir nacija, od kojih svaka traži u Uniji ono što bi joj bilo korisno, i to samo njoj.'

Ukratko, Hollande se založio za snažniju integraciju, koju prati i veća solidarnost, naglasivši da je Francuska 'spremna'.