KONTROVERZNI BRITANAC

Europarlamentarac Bloom: Hrvatska je gora od Namibije

10.07.2013 u 22:02

Bionic
Reading

Britanski Europarlamentarac Godfrey Bloom u tekstu za Public Service Europe ustvrdio je da je Hrvatska loša za Europsku uniju i obratno, te da je ironično kako su se Hrvatski žestoko borili za izlazak iz jedne Jugoslavije da bi ušli u drugu - EU

'Ogromne količine europskih sredstava u obliku potpora i regionalnog financiranja će 'nestati'. U izvješću Koalicije za financijsku transparentnost, Hrvatska se po pitanju financijskog poštenja našla čak iza podsaharskih zemalja poput Namibije', piše Bloom, podsjećajući na slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je zatvoren zbog korupcije, piše Večernji list

Hrvatska je loša za EU, nastavlja, jer je siromašna i ima stopu nezaposlenosti od 20 posto. Bloom smatra da će mnogi Hrvati potražiti posao u bogatijim zemljama poput Njemačke, gdje već postoji velika hrvatska dijaspora.


'To će smanjiti plaće u odredišnim zemljama u drugim dijelovima Europe i dovesti do rasta napetosti među zajednicama, što je situacija koju nitko ne želi', piše Bloom, koji negativnu stranu ulaska Hrvatske u EU vidi i u tome što se otvara mogućnost za druge balkanske zemlje da učine isto.

'Među njima je Bosna, koja ima razinu nezaposlenosti od 40 posto. Bosna je također dom nekim islamističkim ekstremistima, od kojih su se mnogi borili u građanskom ratu. Poslije su nagrađeni bosanskim državljanstvom', nastavlja Bloom, podsjećajući na islamista Abua Hamzu, koji je bio aktivan u BiH prije dolaska u Veliku Britaniju.

Bloom, član desno orijentirane euroskeptične Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, poznat je po kontroverznim istupima. Tako je 2010. godine za vrijeme govora današnjeg predsjednika Europarlamenta, Nijemca Martina Schulza, uzviknuo nacistički slogan 'Ein Volk, ein Reich, ein Führer' - jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa - a Schulza je nazvao nacionalsocijalistom. Jednom je prilikom rekao da nijedan biznismen ne bi zaposlio trudnu ženu, a priznao je i da je posjećivao bordele u Hong Kongu.