SASTANAK U BONNU

Europa mora ulagati više u obranu

17.02.2017 u 18:51

Bionic
Reading

Europa mora trošiti više na obranu ali i borba protiv siromaštva i klimatskih promjena doprinosi miru u svijetu, rekao je njemački ministar vanjskih poslova u petak, odgovarajući na poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa Europi da počne više ulagati u vojsku

Njemačka je najjača europska ekonomija ali trenutno troši samo oko 1,2 posto svog BDP-a na obranu, što je ispod cilja NATO-a od dva posto.

'Jasno je da će Europa morati preuzeti više odgovornosti za to (izdvajanja za vojsku) ali ne možemo svesti sigurnosnu i mirovnu politiku samo na izdvajanja za vojsku', rekao je njemački šef diplomacije Sigmar Gabriel.

'To nam neće omogućiti borbu protiv klimatskih promjena, suša ili siromaštva', rekao je Gabriel novinarima na kraju skupa ministara vanjskih poslova G20 najvećih ekonomija na kojem je sudjelovao i Trumpov novi državni tajnik Rex Tillerson.

'Važna poruka s ovog G20 je da su mir i izgledi za razvoj dvije strane iste medalje', kazao je Gabriel.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen kazala je u petak da Njemačka radi na jačanju izdvajanja za obranu, ali da joj treba neko vrijeme kako bi dosegla dva posto.

Gabriel je rekao novinarima u četvrtak da bi Njemačka trošila oko 25 milijuna eura godišnje više da bi ispunila taj cilj, ali je već investirala 30 do 40 milijardi više za integraciju milijun izbjeglica, od kojih su mnogi raseljeni upravo zbog neuspjelih vojnih intervencija.

'To pokazuje da fokusiranje samo na vojne intervencije troši sredstva koja bi mogla bolje biti potrošena na borbu protiv gladi i bijede', kazao je.

Njemačka je željela da fokus skupa G20 ministara vanjskih poslova bude bolje korištenje potencijala mnogih afričkih zemalja te zaustavljanje rastućeg vala ekonomskih migranata koji dolaze u Europu.

Zemlje G20 čine četiri petine ukupnog svjetskog BDP-a.