KAKVA KRIZA?

Europa lansira milijarde eura u svemir

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2008 13:48
  • Objavljeno 01.12.2008 u 13:48
svemir

svemir

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

S gotovo 10 milijardi eura pomoći Europska svemirska agencija ESA lansirat će nove izviđačke letove u svemir

Vijeće ministara Europske agencije za svemirska istraživanja ESA odlučilo je prošlog tjedna u Den Haagu usvojiti opširan programski paket. Prema navodima Njemačkog centra za zrakoplovstvo i svemirske letove (DLR), njemačka savezna vlada sudjeluje u projektu sa 2,7 milijardi eura i time najviše pridonosi savezu 18 zemalja koje sudjeluju u ESA-i.

Na proljeće 2009. godine očekuje se start svemirskog teleskopa Herschel/Planck, 2011. misija Gia čiji je cilj mjerenje Mliječne staze, a 2014. europska svemirska sonda trebala bi se spustiti na Merkur.

Misija na Mars pod nazivom ExoMars započet će 2016. godine. Ona će tražiti tragove života na Marsu na površini i ispod nje, piše DW

Njemačka je zadovoljna s održanom konferencijom u Den Haagu. 'Usvojeni programi su preduvjet da Njemačka i Europa mogu nadgledati i prognozirati vremenske prilike, prirodne katastrofe i klimu na dosad nedostižno precizan način', komentirao je voditelj pregovaračke ekipe njemačke vlade, Peter Hintze.

Od 2009. godine godišnje će stizati 3,5 posto više novca. Ukupno do 2013. godine na raspolaganju stoji 2,3 milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi