problem i s lijekom

Euri odlaze u vjetar: U Hrvatsku stižu milijuni doza cjepiva protiv covida, no ne cijepi se gotovo više nitko

02.01.2023 u 21:15

Bionic
Reading

Hrvatska je ukupno naručila više od 19 milijuna doza cjepiva, 12 ih je već stiglo, no interesa za cijepljenje više gotovo da nema

Ukupno smo naručili više od 19 milijuna doza cjepiva, što je, kažu u HZJZ-u za Dnevnik Nove TV, upola manje od onog što je Hrvatskoj pripadalo s obzirom na broj stanovnika.

Dosad smo ih dobili malo manje od 12 milijuna, od čega smo na cijepljenje potrošili tek pet milijuna. Preostali milijuni ili su donirani ili su uništeni zbog roka trajanja ili stoje na skladištima. Ipak, stižu nam milijuni novih doza.

  • +4
Cijepljenje protiv covida Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

"Istina je, pregovara se o tome da bi se smanjile te količine, ali vrlo su malo fleksibilni ti proizvođači. Ugovori s proizvođačima napravljeni su tako da idu njima u korist i mogu odbiti bilo kakvo smanjenje količina ako to žele", rekao je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pregovori o smanjenju broja doza nastavljaju se tijekom siječnja, a Hrvatska je cjepivo dosad platila više od milijardu kuna. "Mi imamo milijun doza Pfizerova cjepiva, što bi po ovoj dinamici cjepiva bilo dovoljno i za pet godina, ali u 7. i 8. mjesecu istječe rok trajanja svim tim dozama", rekao je Kaić.

A već sada za uništavanje je spremno novih, plaćenih, 400.000 doza, kojima je rok trajanja već istekao.