JACENJUK U BRUXELLESU

EU zamrznuo imovinu Janukoviču i jatacima

06.03.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Europska unija zamrznula je u četvrtak imovinu izgnanog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, bivšeg premijera Mykole Azarova i još 16 visokih ukrajinskih dužnosnika osumnjičenih za zloupotrebu državnih sredstava i kršenje ljudskih prava. U međuvremenu je novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ekonomskom klasom doputovao u Bruxelles, u kojem će se sastati s čelnicima EU-a

U službenom listu EU-a objavljeno je da su na području 28 država članica zamrznuta sva novčana sredstva i ekonomski resursi u vlasništvu ili pod kontrolom ljudi na crnoj listi. Takva je objava slijed odluke koju su u veljači donijeli šefovi diplomacija EU-a kao odgovor na kolaps ukrajinske vlade i Janukovičev bijeg nakon prosvjeda u Kijevu s desecima ljudskih žrtava.

Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Janukovič pronevjerio 37 milijardi u tri godine mandata.

Europska unija poručila je da je Janukovičeva imovina zamrznuta zbog pronevjere ukrajinskih državnih sredstava i njihovog nezakonitog transfera iz Ukrajine.

Na crnoj listi našli su se i bivši ukrajinski glavni tužitelj Viktor Pšonka, bivši šef obavještajne službe Oleksandr Jakymenko, bivša ministrica pravosuđa Olena Lukaš te sinovi Janukoviča i Azarova.

Premijer Jacenjuk susret će se s europskim čelnicima na današnjem summitu u Bruxellesu kako bi se razmotrili daljnji koraci za oporavak ukrajinskog gospodarstva.

EU je obećao financijsku pomoć Ukrajini od oko 15 milijardi dolara, ovisno o terminima sporazuma između Kijeva i Međunarodnog monetarnog fonda.