RUSKI ZAGRLJAJ

EU prigovara jer Mađari 'šire' nuklearni dogovor s Rusima

13.03.2015 u 07:14

Bionic
Reading

Europske komisija ima primjedbu na mađarski plan suradnje s Rusijom u širenju nuklearne elektrane Paks te bi Budimpešta mogla biti primorana mijenjati odredbe ugovora s Rusijom, rekli su u četvrtak izvori iz EU-a. Ta se elektrana nalazi 75 kilometara od hrvatske granice

Potvrđujući izvješće Financial Timesa jedan je diplomat rekao da je Europska komisija podržala prigovor Euratom-a, europske agencije za nabavu nuklearnog goriva, na plan da Moskva gorivom opskrbljuje nove reaktore u mađarskoj elektrani Paks. Mađarska bi zbog toga morala mijenjati ugovor koji je sklopila s Rusijom u okviru deset milijardi eura vrijednog plana širenja nuklearne elektrane.

Zoltan Kovacs, glasnogovornik vlade u Budimpešti, zanijekao je da je Europska komisija 'blokirala' širenje Paksa. Izvori u U Bruxellesu su rekli da se sporazum sklopljen prije godinu dana s Rusijom može mijenjati. Benedek Javor, mađarski član bloka Zelenih u Europskom parlamentu koji se protivio sporazumu, agenciji Reuters je rekao da se primjedbe EU-a odnose na ugovor o opskrbi gorivom sklopljenim s Rusijom.

Sporazum Budimpešte i Moskve u Europi je pojačao zabrinutosti zbog mađarskih veza s Rusijom koja se sve neprijateljskije odnosi spram Europske unije.

Europska komisija i Euratom za sada još nisu iznosili svoje komentare.