uloga u gazi

EU povjerenik brani UN-ovu agenciju koju Izrael teško optužuje

27.02.2024 u 19:12

Bionic
Reading

Agencija UN-a za potporu palestinskim izbjeglicama (UNRWA) ima vitalnu ulogu u Gazi i treba biti adekvatno financirana, rekao je povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić u utorak u Europskom parlamentu.

"U ovim okolnostima rad Ujedinjenih naroda, uključujući UNRWA-u (agenciju UN-a za potporu palestinskim izbjeglicama) ostaje ključan", istaknuo je Lenarčić na raspravi o ratu u Gazi na kojoj je govorio umjesto šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

UNRWA je otpustila nekoliko zaposlenika nakon što optužbi Izraela da su sudjelovali u Hamasovom napadu na Izrael 7. listopada koji je bio okidač za rat u Gazi. Njemačka je pauzirala donacije toj humanitarnoj agenciji do završetka istrage. Financiranje su ubrzo obustavile i Francuska, Italija, Finska i Nizozemska. Hrvatska nije imala u planu donirati sredstva UNRWA-i u 2024. godini, a ranije je to činila "samo iznimno po pozivu", objasnio je MVEP Hini krajem siječnja.

Lenarčić je upozorio da bi kolektivno kažnjavanje UNRWA-e moglo dovesti do još većeg kolapsa u Gazi s obzirom na "vitalnu ulogu" te agencije u palestinskoj enklavi.

"UNRWA je važna i za stabilnost u regiji, u Jordanu, Libanonu, Siriji i na Zapadnoj obali", dodao je Lenarčić i pozvao na adekvatno financiranje te UN-ove agencije kako ne bi došlo do "katastrofalnih posljedica" za stanovništvo u Gazi. 

Kad je riječ o ulozi EU-a na postizanju mira na Bliskom istoku, Lenarčić je rekao da "fokus mora biti na postizanju dogovora o trenutačnom prekidu borbi, na ublažavanju humanitarne katastrofe, na spašavanju života i oslobađanju preostalih 130 taoca koje Hamas još uvijek drži u Gazi", rekao je Lenarčić, naglasivši da je to pozicija 26 članica EU-a. 

Dodao je da se isti broj članica Unije slaže o potrebi sankcioniranja izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali odgovornih za nasilje prema Palestincima, ali za takvu odluku potreban je konsenzus svih 27 članica bloka. No Mađarska se tome protivi. 

Europski povjerenik izrazio je potporu dvodržavnom rješenju za Izrael i Palestinu te opisao to "jedinim održivim rješenjem".

Gotovo 1,7 milijuna ljudi interno je raseljeno u Gazi, zdravstveni sustav je u velikoj mjeri urušen, a mnogi su se sklonili u improvizirane šatore ili se nalaze na ulicama. Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno je oko 30.000 civila. 

Većina eurozastupnika prozvala je u utorak Izrael za prekomjernu silu. 

Socijaldemokratkinja Evin Incir, potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Palestinom, rekla je da se Izrael "ima pravo braniti od terorističkih napada Hamasa", ali da "pravo Izraela na samoobranu ne znači ubijanje nedužnih civila" te poručila Uniji da UNRWA zaslužuje nastavak potpore. 

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) rekao je da je "potpuno jasno da nema opstanka i sigurnosti Izraela bez potpunog uništenja Hamasa". 

"U temeljnim dokumentima Hamasa i dan danas se poziva na ubijanje Židova gdje god se oni nalazili. Drugim riječima, Hamas naprosto mora nestati zajedno sa svima onima koji ga podržavaju", rekao je Sokol i prozvao eurozastupnike s lijevog političkog spektra da prestanu relativizirati zločine Hamasa i izjednačavati krivnju Izraela i Hamasa za rat. 

Ipak, eurozastupnica iz redova pučana i članica Izaslanstva za odnose s Palestinom Sirpa Pietikäinen osudila je što EU "opravdava genocid koji nam se odvija pred očima i ratne zločine" Izraela te dodala da još nisu potvrđene optužbe Izraela o humanitarnoj agenciji UN-a koja djeluje u Gazi.