SLOVENIJI 14 MILIJUNA EURA

EU pomaže poplavljenima u Hrvatskoj s 286,587 eura

30.04.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Europska komisija je utorak predložila paket pomoći iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od poplave prošle jeseni u iznosu od 14,6 milijuna eura, od kojih najveći dio ide Sloveniji, koja je pretrpjela najviše štete te Hrvatskoj i Austriji

'Današnji prijedlog izraz je solidarnosti Europske unije sa Slovenijom kao i s dijelovima Hrvaske i Austrije koji su pogođeni. Predloženi iznos pomoći će kako bi se nadoknadio financijski teret koji su podnijeli zbog popravljanja infrastrukture i donošenja hitnih mjera. Pomoći će pogođenim regijama da ponovno stanu na noge', izjavio je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Prijedlog Komisije trebaju odobriti Vijeće i Europski parlament, a konačna odluka bit će donesena u drugoj polovici godine.

Od ukupnog iznosa od 14,6 milijuna eura, 14.08 milijuna ide Sloveniji, 286,587 eura Hrvatskoj i 240.000 Austriji.

Zbog obilnih kiša u listopadu i studenom 2012. godine izlile su se rijeke i poplavile velike dijelove područja u sjevernoj Sloveniji, te u dijelovima Hrvatske i Austrije.

Države članice EU-a mogu podnijeti zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti u slučaju veće katastrofe koja prouzroči štetu veću od tri milijuna eura prema odluci iz 2002. ili veću od 0,6 posto BDP-a.

Fond solidarnosti EU osnovan je 2002. godine, nakon velikih poplava u zemljama središnje Europe.