između 15 i 20 milijardi eura

EU donio odluku - znamo gdje idu milijarde od zamrznute ruske imovine

21.05.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Vijeće Europske unije donijelo je utorak niz pravnih akata kojima se osigurava da se neto dobit iz neočekivanih i izvanrednih prihoda od zamrznute ruske imovine koristi za vojnu potporu Ukrajini, kao i za jačanje kapaciteta njezine obrambene industrije i obnovu

To znači da će financijske institucije koje na svojim računima drže rusku zamrznutu imovinu u iznosu većem od milijun eura dati financijski doprinos iz svoje neto dobiti akumulirane od 15. veljače ove godine.

Vijeće EU-a još je 12. veljače 2024. odlučilo da financijske instucije koje drže više od milijun eura imovine i rezervi ruske Središnje banke, a koja je imobiliizirana slijedom restriktivnih mjera EU-a, moraju ostaviti sa strane izvanredna novčana sredstva koja se nakupljaju zbog tih mjera, te da ne mogu raspolagati s neto dobiti koja iz toga proizlazi.

Odluku je danas formalno potvrdilo Vijeće nakon što je dogovor na veleposlaničkoj razini postignut početkom ovoga mjeseca.

Prema toj odluci, 90 posto tih sredstava ići će u fond EU-a za vojnu pomoć Ukrajini, a preostalih 10 posto za njezinu obrambenu industriju i obranu.

Prema procjena EU-a, zamrznuta ruska imovina mogla bi donijeti između 15 i 20 milijardi eura do 2027. godine.