REVIZORSKI SUD

EU: Nezakonito potrošeno gotovo 9 milijardi eura

06.11.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Europski revizorski sud pozvao je novu Europsku komisiju da bolje troši novac europskih poreznih obveznika nakon što je u izvješću za 2013. obznanio da je nezakonito potrošeno gotovo devet milijardi eura, javlja Reuters. 'Upravljanje i kontrola nad EU fondovima mora biti bolja. Ako građani EU-a nemaju jasnu percepciju o dodatnoj vrijednosti EU potrošnje, nećemo imati njihovo povjerenje', rekao je Vítor Manuel da Silva Caldeira, predsjednik Suda

Europska unija potrošila je prošle godine 148,5 milijarde eura, a najviše nezakonitosti otkriveno je u sektorima regionalne politike (6,9 posto) i poljoprivrede (6,7 posto).

Među najčešćim zloupotrebama bile su lažno prikazivanje poljoprivrednih djelatnosti i lažno klasificiranje 'malih poduzeća', koja su zapravo u vlasništvu velikih kompanija.

Sud je iznio primjer poljoprivrednika sa Sardinije koji je dobio novac za nekorištenje herbicida štetnih po okoliš na artičokama. Njega su posjetili djelatnici ECA, koji su na licu mjesta utvrdili da ipak koristi herbicide.

Revizorski sud stalan je izvor sramoćenja EU institucija.

Europska komisija, koja je zakonski odgovorna za svu potrošnju Unije, poručuje da su joj ruke vezane jer oko 80 posto tih sredstava kontroliraju i isplaćuju nacionalne i lokalne vlasti.

Najveći dio krivice na lokalce je svalio i Caldeira, iako iz ECA-e poručuju i da je greška u principu 'troši ili izgubi', umjesto usmjerenosti na dobre rezultate.

EU potrošnja po glavi stanovnika iznosila je 290 eura, od čega je 13 eura nelegalno završilo u nečijim džepovima.