OSVETA ZA UKRAJINU

'EU neće dopustiti Južni tok na svom teritoriju!'

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 05.12.2013 12:30
  • Objavljeno 05.12.2013 u 12:30
plinovod

plinovod

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stringer

Bilateralni ugovori za izgradnju plinovoda Južni tok koji su potpisani između Gazproma i Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije su u suprotnosti sa zakonima Europske unije i moraju se ponovno dogovoriti, poručeno je iz Europske komisije u srijedu. Govoreći u Europskom parlamentu, Klaus-Dieter Borchardt, direktor za energetsko tržište u Europskoj komisiji, kazao je da su ugovori u suprotnosti sa zakonima EU-a. 'Komisija je pregledala ove međudržavne ugovore i došla do zaključka da nijedan od njih nije u skladu s europskim zakonima', kazao je Borchardt

Vrdoljak: Mi potpisujemo tek kad se ostali dogovore s Rusijom

'Ne, mi nemamo tu problem. Sve što je potpisano u mandatu ove Vlade veže se na odvojak Južnog toka, ne na glavni Južni tok, a u samom tekstu i svim izjavama kažemo da kada se sve ostale članice EU dogovore sa Rusijom ugovor o Južnom toku, onda će doći Hrvatska pod istim uvjetima potpisati obvezujući ugovor. Do tada to nemamo. Napravili smo sve pripreme za izgradnju, da definirane su trase, studija utjecaja na okoliš, mi smo spremni, ali naravno kada sve ostale članice koje imaju glavni tok kroz koji prolazi plinovod potpišu ugovore valjane europskoj regulativi s Rusijom tada ćemo mi potpisati svoj', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

'Zbog toga smo rekli svim državama da su - ili prema sporazumima EU-a ili prema sporazumu o Energetskoj zajednici - obvezne zatražiti nove pregovore od Rusije kako bi uskladile međudržavne ugovore sa zakonima Europske unije', dodao je, upozorivši da će se, ukoliko se ugovori ne revidiraju, spomenute države morati odreći sporazuma s Rusijom, prenosi euractiv.com. Ovakav razvoj događaja dolazi u trenutku iznimno složenih odnosa EU-a i Rusije zbog događanja u Ukrajini. Prošlog tjedna ukrajinski predsjednik odbio je potpisati ugovore o partnerstvu s EU-om nakon snažnih pritisaka i ucjena iz Moskve. Njegova odluka da zemlju približi Rusiji pokrenula je prosvjede proeuropski orijentirane oporbe koji još traju.

Borchardt je svoje stavove iznio pred brojnim visokim dužnosnicima, uključujući ruskog zamjenika ministra za energetiku Anatolija Jankovskog i generalnog direktora za izvoz Gazproma Aleksandra Medevedeva. Dužnosnik EK je objasnio da je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger nedavno poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku u kojem je objasnio cijelu situaciju i zamolio ga da 'zauzme pozitivan stav' o mogućnosti novih pregovora s europskim državama partnerima u projektu plinovoda Južni tok.

Taj apel se odnosi kako na članice EU-a: Bugarsku, Mađarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju – tako i na Srbiju, članicu Energetske zajednice. 'Ono što mogu reći je to da međudržavni sporazumi neće biti osnova za izgradnju i rad Južnog toka. Ako države članice ne budu potpisale nove ugovore, Europska komisija ima sredstva i načine da ih obaveže da to učine, a Južni tok ne može raditi prema ovakvim ugovorima', poručio je Borchardt.

TRI UVJETA

Dužnosnik Europske komisije iznio je tri nužna uvjeta koji se moraju ostvariti kako bi Južni tok mogao raditi na europskom teritoriju:
• Gazprom, proizvođač i distributer plina, ne može istovremeno biti vlasnik proizvodnih kapaciteta i transportne mreže
• trećim stranama se mora osigurati nediskriminirajući pristup plinovodu, odnosno Gazprom ne može imati ekskluzivno pravo da bude jedini dobavljač
• treba riješiti pitanja tarifne strukture.

'Je li moguće usuglasiti izgradnju Južnog toka s ovim pravilima? Ne znam još. Ali čak i ako pregovori budu uspješni, za usklađivanje Južnog toka sa zahtjevima EU-a bit će potrebno vrijeme. I to ne mjeseci, već dvije godine, prije nego što to postignemo', rekao je Borchardt. Naglasio je da zadatak nije lak; za to je potrebno međusobno razumijevanje, a možda i nove ideje o kojima se još nije raspravljalo. 'Ali moram reći potpuno otvoreno i iskreno da Južni tok neće raditi na teritoriju EU-a ako se ne povinuje našim energetskim zakonima', naglasio je Borchardt.

Europski dužnosnik je kazao i da su sve zainteresirane strane obaviještene o svemu o čemu je on govorio. Bugarska i Srbija već su započele s gradnjom Južnog toka znajući da Bruxelles smatra taj projekt nezakonitim. Borchardt je kazao i da se EU nada da će Moskva na sve to gledati pozitivno. Rusija, po svemu sudeći, nema namjeru otvoriti nove pregovore. Direktor izvoza ruskog Gazproma Aleksandar Medvedev izjavio je na skupu u Europskom parlamentu da 'ništa ne može spriječiti izgradnju Južnog toka'. Borchardt je na to odgovorio riječima da bi 'Europska komisija teško prihvatila da napravite plinovod i onda ga uručite nama kao bebu te kažete – Komisijo, sada je na vama da nađete rešenje kako će plinovod funkcionirati'.

Na skupu je govorio i zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Jankovski kazavši da Rusija ne prihvaća to da se pravila EU-a odnose i na prekogranične projekte poput plinovoda, koji se ne nalaze isključivo na teritoriju EU-a. On je dodao da zakoni EU-a ne mogu zasjeniti odnose Bruxellesa i Moskve, građenih isključivo na međunarodnom pravu. Drugim riječima, međudržavni sporazumi koje je Rusija potpisala s europskim državama, a koji se odnose na izgradnju Južnog toka, jači su u odnosu na ostale pravne norme, objasnio je Jankovski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!