čestitali na pobjedi

EU nakon pobjede Zelenskija pozdravio 'snažnu predanost' Ukrajine demokratskim vrijednostima

22.04.2019 u 15:20

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije u ponedjeljak su Volodimiru Zelenskiju čestitali pobjedu na predsjedničkim izborima u Ukrajini, istaknuvši kako je to glasanje pokazalo predanost demokratskim vrijednostima te ratom pogođene države na vratima EU-a.

U zajedničkoj poruci novom ukrajinskom predsjedniku, komičaru Zelenskiju, predsjednici Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasili su "snažnu vezanost naroda Ukrajine demokraciji i vladavini prava koju su pokazali tijekom cijelog izbornog procesa".

"To je važan uspjeh u kompleksnom političkom, gospodarskom i sigurnosnom kontekstu, usprkos trajnim izazovima teritorijalnom integritetu Ukrajine", priopćili su.

Nakon dolaska prozapadnog političara na čelo Ukrajine 2014. uslijedila je ruska aneksija Krima i rat Kijeva s proruskim separatistima na istoku države u kojem je u 5 godina poginulo više od 13 tisuća ljudi.

Ta je kriza u velikoj mjeri doprinijela tenzijama između Rusije i zapadnih država koje su uvele sankcije nad Moskvom. Tusk i Juncker su poručili kako Zelenskij može "računati na daljnju i nepokolebljivu podršku EU-a suverenosti, neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Novi ukrajinski predsjednik je 41-godišnji komičar koji je u popularnoj tv seriji glumio učitelja povijesti koji postaje predsjednik nakon što snimka njegovog bijesnog govora protiv korupcije postaje viralna.

U drugom krugu izbora je dobio 73 posto, dok je njegov protukandidat, aktualni predsjednik Petro Porošenko dobio manje od 25 posto glasova, objavila je izborna komisija nakon 95 posto prebrojanih glasova.

Zelenskij je obećao da će "razbiti sustav", ali ostati i na proeuropskom putu koji Ukrajina ima od 2014. godine.

Na svojoj prvoj konferenciji za medije nakon pobjede kazao je kako će "oživjeti" mirovni proces iz Minska i pokušati "postići prekid vatre".

Juncker i Tusk su poručili da on može računati i na snažnu podršku EU-a po pitanju reformi, posebice u energetskom sektoru i borbi protiv korupcije.