ZAPELI PREGOVORI

'EU, MMF i ECB u Grčkoj se igraju vatrom'

16.10.2012 u 23:00

Bionic
Reading

Socijalisti i partneri iz ljevice u grčkoj koalicijskoj vladi usprotivili su se u utorak prihvaćanju mjera za deregulaciju tržišta rada koje zahtijeva trojka (EU, MMF i ECB), zbog čega su zapeli pregovori Grčke s vjerovnicima

Nakon susreta s konzervativnim premijerom Antonisom Samarasom, Fotis Kuvelis je upozorio da 17 zastupnika njegove stranke Dimar (umjerena ljevica) 'neće glasovati za zahtjeve trojke' uđu li oni u novi paket mjera štednje koje Grčka mora prihvatiti ovih dana kako bi ostala na financijskoj infuziji EU-a i MMF-a.

Ne spominjući neprihvaćanje u parlamentu, socijalistički čelnik Evangelos Venizelos ipak je kazao da je zemlja zimus, kod donošenja prethodnih mjera štednje, učinila 'najviše što je mogla' na polju deregulacije tržišta rada.

'Trojka se poigrava vatrom', povećavajući zahtjeve, kazao je, istaknuvši da je od Samarasa zatražio da na europskom summitu u četvrtak obavijesti kolege o stanju. Konzervativci i socijalisti sami raspolažu dovoljnom većinom u parlamentu, imaju naime 162 od 300 zastupničkih glasova.

Nakon sastanka triju koalicijskih stranaka, pregovori trojke (predstavnika EU-a, ECB-a i MMF-a) i ministara financija Janisa Sturnarasa i rada Ioanisa Vrucisa, ipak su nastavljeni u ranim večernjim satima, rekao je izvor u ministarstvu rada.

'Nema blokade, nastojimo približiti stajališta', kazao je Vrucis, vraćajući se na pregovore pošto je o njihovu tijeku obavijestio tri koalicijske stranke.

Kako navode izvori u ministarstvu, trojka traži ukidanje trogodišnje indeksacije minimalne plaće koja je zimus smanjena na 580 eura te mjere za lakše otpuštanje i smanjenje troškova otpuštanja za poslodavce.

Venizelos je optužio trojku da 'namjerno oteže' s pregovorima dok se Atena nada potpori partnera na europskom summitu 18. listopada, a EU i MMF se ne mogu dogovoriti o tome kako izvući Grčku iz krize.