PROSVJEDI VEĆ POČELI

EU dobiva Nobelovu nagradu za mir

10.12.2012 u 07:48

Bionic
Reading

Dan uoči svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir na ulicama Osla održan je prosvjed građana koji se ne slažu s ovogodišnjim izborom dobitnika

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u nedjelju je s dvojicom drugih predsjednika EU stigao u Oslo, gdje će sutra Europskoj uniji biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

‘Opravdat ćemo ovu nagradu i sačuvat ćemo ono što smo dosad postigli’, rekao je Barroso te dodao da EU zaslužuje nagradu i da ona može poslužiti kao motivacija za rješavanje sadašnje dužničke krize.

Dan uoči svečanosti na ulicama Osla održan je prosvjed građana koji se ne slažu s ovogodišnjim izborom dobitnika. Prosvjednici odražavaju ono raspoloženje koje je već ranije u otvorenom pismu istaknulo troje prijašnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir. ‘EU nije mirotvorac na način na koji je to definirao utemeljitelj nagrade Alfred Nobel’, upozorili su nadbiskup Desmond Tutu, Mairead Maguire i Adolfo Perez Esquivel.

Nobelov odbor, podsjetimo, obrazložio je da ‘EU već više od šest desetljeća doprinosi promicanju mira i pomirbe, demokracije i ljudskih prava u Europi’. Među ostalim postignućima, i zaustavljanje rata u bivšoj Jugoslaviji razlog je zbog kojeg Nobelov odbor odaje počast Uniji i zemljama članicama i kandidatkinjama.

Hrvatsku će na svečanosti u Oslu predstavljati premijer Zoran Milanović.