izborna pobjednica

Estonski parlament odobrio formiranje nove vlade Kaje Kallas

12.04.2023 u 19:07

Bionic
Reading

Estonski parlament je u srijedu povjerio premijerki Kaji Kallas zadaću formiranja nove koalicijske vlade, nakon pobjede njezine Reformske stranke desnog centra na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima

Kallas koja vodi tu baltičku zemlju od 2021., dobila je 59 glasova u parlamentu, a 38 je bilo protiv, u skupštini sa 101 zastupničkim mjestom.

Ranije je najavila da će njezina stranka sastaviti koaliciju s liberalnom Estonijom 200 i sa socijaldemokratima.

"Zajednička želja stranaka buduće koalicije jest zajamčiti opću sigurnost estonske države", rekla je Kallas.

Dodala je da stranke u koaliciji kane ulagati u energetsku sigurnost, provesti ekološke reforme i modernizirati poreznu politiku.

Kallas je istaknula potrebu povećanja vojnih rashoda. Prije izbora njezina je stranka najavila da će se proračun za obranu povećati na najmanje 3 posto BDP-a.

"Ne želimo povećati naša ulaganja u obranu zato da bismo uništili neprijatelja, već da bismo uništili želju našeg neprijatelja da nas napadne", poručila je u parlamentu.

Baltička zemlja s 1,3 milijuna stanovnika koja graniči s Rusijom i članica je Europske unije i NATO-a, gorljivi je pristaša Ukrajine razdirane ratom.

Estonija je od početka godine uputila više poziva za međunarodnu vojnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogla da se odupre ruskoj invaziji.

Suparnik Reformske stranke na izborima EKRE, desnica, u kampanji se zauzimao za prekid slanja oružja Ukrajini.

EKRE je na izborima zauzeo drugo mjesto sa 16 posto glasova, a Reformska stranka je osvojila gotovo 32 posto.

Kallas će u ponedjeljak primiti predsjednik, nakon čega će nova vlada prisegnuti.