GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Eskimi traže financijsku pomoć za zamrzivače

12.12.2009 u 18:14

Bionic
Reading

Eskimskim zajednicama hitno je potrebna financijska pomoć za prilagodbu klimatskim promjenama na Arktiku, a novac bi bio namijenjen izgradnji zajedničkih zamrzivača.

Dodatne mogućnosti dubokog hlađenja su im potrebne za odlaganje mesa i namirnica jer globalno zagrijavanje znatno skraćuje njihovu sezonu lova, upozorila je direktorica Inuitskog cirkumpolarnog vijeća, Kanađanka Violet Ford.

Inuiti, urođenički narod s područja Grenlanda, Kanade, Aljaske i Rusije tradicionalno love polarne medvjede, kitove i foke. 'U Kanadi klimatske promjene nažalost uočavamo svakodnevno', rekla je Ford, rođena i odgojena u inuitskoj zajednici Makkovik na Labradoru.

'Potrebna nam je infrastruktura. Potrebni su nam veliki zamrzivači s obzirom na to da odnedavno u lov možemo ići samo nekoliko puta godišnje', kazala je na konferenciji o globalnom zatopljenju koja se održava u danskome glavnom gradu.

Predsjednik Vijeća James Stotts iz mjesta Barrow na Aljasci na konferenciji za novinare je ispričao kako je njegov 78-godišnji ujak umro od posljedica smrzavanja, nakon što je propao kroz led, koji je u to doba godine obično dovoljno debeo i siguran. 'Inuiti moraju pronaći druge načine skladištenja i čuvanja većih količina mesa i drugih namirnica. Neka od naših sela doslovce su propala u more zbog erozije', upozorio je Stotts.