UKRAO NOVAC S RAČUNA IZ RAIFFEISEN BANKE

Erichson za prevaru od 12 milijuna kuna dobio 6,6 godina zatvora

11.01.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Mario Erichson (39), njemački državljanin i sudionik prijevare iz 2007. godine kada je iz osječke poslovnice Raiffeisen banke s računa tvrtke Porr d.o.o. ukradeno 12 milijuna kuna, na Županijskom sudu u Osijeku osuđen je danas na šest i pol godina zatvora

Kao dio šesteročlanog prevarantskog tima Erichson je izvršio što su osmislili i razradili zaposlenici Raiffeisen banke u Osijeku, šef poslovnice Leo Đerđ, Marija Kneif i Đurđica Brkić te Damir Ivanetić i Damir Žalac, koji su redom također osuđeni na zatvorske kazne 2008. godine.

Po vlastitom priznanju u obrani na sudu Erichson se u banci lažno predstavio kao Johannes Mayer, što je ime stvarnog opunomoćenika računa okradene tvrtke Porr d.o.o. Prije toga u osječkom restoranu sastao se sa Žalcem, Ivanetićem i Đerđom, koji su ga instruirali da dođe u banku glumeći Mayera i zahtijeva isplatu 12 milijuna od 15 milijuna kuna s računa Porra. Prije toga Ivanetić mu je dao krivotvorenu putovnicu kojom je na šalteru dokazao lažni identitet.

Erichsona je u tim pozvao Damir Žalac ponudivši mu isprva 25 tisuća eura za sudjelovanje u prijevari, ali na kraju u Njemačkoj mu je isplatio dvostruko više, 50 tisuća eura.

Hrvatskom pravosuđu Ericshon je izručen iz Austrije gdje je u ekstradicijskom pritvoru bio od siječnja do svibnja 2011. godine, što mu se priznaje kao odsluženi dio izrečene kazne.