bolni gubitci

Erdogan optužuje Europu i SAD za uplitanje u unutarnje stvari Turske

05.04.2019 u 18:05

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je u petak Europu i Sjedinjene Države da se upliću u unutrašnje stvari u Turskoj, nakon njihovih komentara o rezultatima lokalnih izbora u nedjelju, na kojima bi njegova stranka mogla izgubiti vlast u Istanbulu i Ankari

"Amerika i Europa, koje se miješaju u naše unutarnje stvari, trebale bi ostati tamo gdje jesu", rekao je Erdogan u prvom obraćanju nakon nedjelje navečer.

Iako Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) vodi na lokalnim izborima održanim u nedjelju na nacionalnoj razini, ona prema privremenim rezultatima gubi Ankaru i Istanbul, dva najveća grada u zemlji koje posljednjih 25 godina kontroliraju islamisti.

Erdoganova stranka zatražila je novo prebrojavanje glasova u Istanbulu i upozorila na nepravilnosti, ocijenivši da su brojni glasovi poništeni čime su oštećeni njihovi kandidati.

Stranka je poručila kako će tražiti i šire provjere u glavnom gradu Ankari, koja prema prvotnim rezultatima također pokazuje tijesnu pobjedu oporbe.

Ovi gubitci, ako se potvrde, biti će poprilično bolni za Erdogana, čija su stranka i njegovi prethodnici dominirali dvama gradovima proteklih 25 godina. Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina kada je bio gradonačelnik

Na pitanje o prigovorima na izborne rezultate koje je AKP uložila u utorak, glasnogovornik američkog State Departmenta Robert Palladino je naglasio da je bitno "prihvatiti rezultate legitimnih izbora".

S europske strane, promatračka misija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe je u ponedjeljak izjavila da nije u potpunosti "uvjerena da u Turskoj trenutačno postoji slobodan i nepristran okoliš potreban za odvijanje stvarno demokratskih izbora".

U Istanbulu je oporbeni kandidat Ekrem Imamoglu rekao da ima oko 19.000 glasova prednosti pred kandidatom AKP-a Binalijem Yildrimom.

Ponovno prebrojavanje glasova trebalo bi se "završiti do kraja vikenda", rekao je u petak ujutro Imamoglu u razgovoru za kanal Fox Haber i rekao kako je siguran da će i tada zadržati prednost od između 18.000 i 20.000 glasova.