izbori u turskoj

Erdogan je veliki favorit drugog kruga, evo što bi moglo presuditi

15.05.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora na kojima oporbenog kandidata Kemala Kılıçdaroğlua čeka težak zadatak stizanja prednosti aktualnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji uz to već ima osiguranu većinu u parlamentu

Nakon prebrojenih 99,38 posto biračkih mjesta, aktualni predsjednik ima 49,42 posto, a Kılıçdaroğlu ima 44,95 posto glasova, prenosi turski provladin medij TRT. Na trećem mjestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Oğan s 5,2 posto, a iza njega Muharrem Ince koji se povukao iz utrke, no prekasno, pa je ipak dobio 0,43 posto glasova.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio preko 50 posto glasova, drugi krug izbora, prvi u turskoj povijesti, održat će se 28. svibnja. Analitičari smatraju da će Kılıçdaroğlu na njima teško stići moćnog turskog predsjednika. Čelniku oporbene Republikanske narodne stranke u prilog ne ide što je u parlamentu izgubio od Erdoganovog bloka te bi stoga njegova eventualna vlada teško dobivala podršku za svoje odluke u vrijeme kad Turskoj pogođenoj unutarnjom ekonomskom te vanjskim geopolitičkim krizama treba stabilnost.

  • +6
Skup Erdoganovog AKP-a u Istanbulu Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Prema pisanju TRT-a, Erdoganov Narodni savez ima 321 zastupnika od ukupno 600, dok je Nacionalni savez predvođen Kılıçdaroğluom osvojio 213 mandata. Za izbor novog predsjednika ključni će biti Oğanovi birači. On je bivši pripadnik nacionalističkog MHP-a, danas u savezu s Erdoganovom strankom Pravde i razvoja. MHP je napustio upravo zbog neslaganja sa stranačkom podrškom turskom predsjedniku nakon izbora 2015., no smatra se da su njegove nacionalističke poruke i pozivi na tursku geopolitičku neovisnost bliži Erdoganu nego prozapadnoj politici Kılıçdaroğlua, Kurda i pripadnika religijske islamske manjine Alevita.

  • +5
Kemal Kilicdaroglu na skupu turske oporbe u Istanbulu Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

Novine Yeni Safak proglasile su da je „narod pobijedio”, dok je sam Erdogan u govoru s balkona sjedišta stranke poručio da je „pobjednik bez sumnje naša država”. Turski predsjednik uspio je mobilizirati svoje birače usprkos ogromnoj inflaciji koja pogađa Tursku. Njegov ulazak u treće desetljeće na čelu Turske svakako će uznemiriti kritičare koji smatraju da šteti turskoj demokraciji. Ako kandidat oporbe ipak pobijedi u drugom krugu, očekuje se puštanje tisuća političkih zatvorenika i aktivista, piše agencija Reuters.