TEŠKE OPTUŽBE IZ IZRAELA

'Erdogan je antisemitski nasilnik'

14.01.2015 u 22:48

Bionic
Reading

Izraelski ministar vanjskih poslova u srijedu je na sastanku s izraelskim veleposlanicima turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana prozvao 'antisemitskim nasilnikom', te rekao kako mu se Europa kukavički ne suprotstavlja.

U govoru izraelskim veleposlanicima u Europi i Aziji ministar Avigdor Lieberman, čelnik kranje desne stranke Yisrael Beitenua, obrušio se na Erdogana, žestokog kritičara izraelske politike prema Palestincima.

'Šutnja civilizirane i politički korektne Europe na antisemitskog kvartovskog nasilnika poput Erdogana i njegove bande vraća nas u tridesete', rekao je Lieberman. Taj se komentar odnosi na nacistički progon Židova tridesetih godina 20. stoljeća. 'Moramo reći istinu i biti otvoreni, sve staviti na stol', rekao je ministar koji je nekad bio izbacivač iz noćnih klubova, rođen u Moldovi, a sedamdesetih je emigrirao u Izrael.

Kritizirao je i europsku reakciju na prošlotjedne islamističke napade u Parizu, jer drži kako je pretjerano zataškana antisemitska priroda tih napada.

'U svijetu i u Europi većina rasprava vodila se o slobodi izražavanja, ekstremizmu i islamofobiji', rekao je o napadima u kojima je ubijeno 17 ljudi, među ostalim i četiri osobe u prodavaonici košer namirnica, a policija je ubila i svu trojicu napadača.

'No židovski i antisemitski aspekt jedva je i spomenut, a on je posebno težak', rekao je izraelskim poslanicima Lieberman koji je raskinuo savez s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i zadnjih dana sve žešće govori jer pokušava pridobiti potporu za svoju stranku uoči parlamentarnih izbora 17. ožujka, ocijenio je Reuters.