turska i rusija

Erdogan i Putin u telefonskom razgovoru usuglasili pristup talibanima: Ne trebaju im se postavljati teški zahtjevi, treba učvrstiti bilateralnu suradnju

21.08.2021 u 20:27

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za "progresivan" pristup talibanima koji su preuzeli vlast u Afganistanu, umjesto da se pred njih postavljaju "teški zahtjevi"

"Kanale za dijalog s talibanima moramo ostaviti otvorene i nastaviti progresivno zauzimanje, umjesto pristupa koji bi se temeljio na teškim zahtjevima", rekao je Erdogan, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Turski predsjednik je usto pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši da "obećavaju".

"Trenutačno ocjenjujemo umjerene poruke talibana kao pozitivne, ali proces ubuduće neće određivati njihove riječi, već djela", istaknuo je Erdogan.

"Predsjednici su se dogovorili o učvršćenju bilateralne suradnje u vezi s Afganistanom", navodi se u priopćenju Kremlja.

Moskva je priopćila da su dvojica čelnika istaknula potrebu da se zajamči "stabilnost i civilni mir u zemlji" stavljajući naglasak na "borbu s terorizmom i s krijumčarenjem droge".

Turska koja u Afganistanu ima nekoliko stotina vojnika, sudjeluje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju kabulske zračne luke.

  • +16
Talibani preuzimaju vlast u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER