KANDIDAT ZA POVJERENIKA

EPP traži konkretnije odgovore od Mimice

Bionic
Reading

Cijelo jutro kandidat za povjerenika za zaštitu potrošača Neven Mimica odgovarao je na pitanja nadležnih odbora Europskog parlamenta. Pitanja su bila različita, od sigurnosti igračaka i deklaracija na kozmetici do proračuna za njegov resor... Klub zastupnika Europske pučke stranke zatražio je od hrvatskog kandidata za europskog povjerenika da konkretnije odgovori na pitanja zastupnika prije nego što bude potvrđen kao povjerenik

'Ovo je uistinu jedan od najmanjih programa, oko 25 milijuna eura godišnje u prosjeku. Već je smanjen 4-5 posto u odnosu na Komisijin prvotni prijedlog. Ono čemu ću ja nastojati doprinijeti u pregovorima jest da proračun ostane u okvirima originalnog Komisijinog prijedloga koliko god je to moguće', kazao je Mimica.

Kako piše Jutarnji list, Mimica se u uvodnom izlaganju snažno zauzeo za provedbu postojećih zakona o zaštiti potrošača, jer 'prava koja se ne primjenjuju zapravo ni ne postoje'. Istaknuo je da će, bude li potvrđen, raditi na konsolidaciji postojećeg zakonodavstva iz toga područja i njegovoj provedbi, a bitnim dijelom zaštite potrošača smatra njihovu obaviještenost o pravima koja imaju, stoga je ukazao na potrebu dodatnog informiranja o tome.

'Ne postoje slabe politike, samo slabi povjerenici', kazao je Mimica.

Na konstataciju člana EP-a Roberta Rocheforta da će njegov portfelj imati jedan od najmanjih proračuna u Komisiji, 25 milijuna eura, Mimica je kazao da se mnogo može učiniti s malo novca.

Također, Mimica je naglasio da bi Europska unija trebala načiniti kartu potrošačke ranjivosti u Europi, posebno one u energetskom sektoru.

Mimica je parlamentarcima obećao da će u svojem poslu tijesno surađivati s njima.

Nakon uvodnog Mimičinog izlaganja od desetak minuta, predstavnici svih zastupničkih klubova počeli su mu postavljati pitanja.

'Prije nego što bude potvrđen za europskog povjerenika, Mimica mora konkretnije odgovoriti na pitanja zastupnika', izjavio je nakon saslušanja Andreas Schwab, njemački demokršćanin, član kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Mimica je u utorak prije podne tri sata pred nadležnim odborima odgovarao na pitanja zastupnika Europskog parlamenta iz područja zaštite potrošača u okviru postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Članovi tih odbora nakon saslušanja će dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti. Tijekom trosatnog saslušanja, zastupnici su postavili 30-tak pitanja, a s potpitanjima bilo ih je oko 60.

Schwab navodi da EPP ima dva zahtjeva od budućeg povjerenika za zaštitu potrošača. Prvi je da osigura odgovarajuće transponiranje europskog u nacionalna zakonodavstva država članica. Također traži da se budući povjerenik obveže da će brzo pokrenuti postupak protiv onih zemalja članica koje ne poštuju europske zakone.

EPP ističe da će budući povjerenik morati osigurati potrebna sredstva za normalno funkcioniranje platforme za rješavanje sporova preko interneta. Riječ je o internetskom portalu na svim službenim jezicima EU-a na kojem bi potrošači rješavali sporove za robu koja je premale vrijednosti da bi se problem rješavao na sudu.

'U odnosu na ta dva pitanja ovisit će ocjena EPP-a za kandidata za povjerenika', kaže Schwab.

Odbori za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, te za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane svoje će mišljenje o Mimici proslijediti Konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu. Oni će pak Mimicu ocijeniti u četvrtak, a tjedan kasnije o hrvatskom povjereniku glasovat će cijeli parlament na plenarnoj sjednici.