HRVATSKI POUČAK

Epidemija 'tvrtki zombija' hara Europom

15.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Europa je usred revolucije 'tvrtki zombija', gdje su stotine tisuća kompanija, koje su trebale biti zatvorene zbog kolosalnih dugova, prionule solventnosti zahvaljujući 'državnoj pomoći, ultralabavoj monetarnoj politici i čestom oklijevanju kreditora da im ipak odobre loše zajmove', prenosi Presseurop

Temeljno načelo kapitalizma, prema kojem loše tvrtke moraju propasti da bi napravile put onim novima i boljima, mijenja se. Jedna od 10 tvrtki u Velikoj Britaniji može vratiti samo kamate na kredite umjesto cjelokupnog iznosa, piše The economic daily i dodaje kako se u nekim dijelovima europskog kontinenta javljaju još veći problemi. Najniže stope insolventnosti u 2011. imale su Grčka, Španjolska i Italija, tri zemlje za čije se gospodarstvo borila većina. Manje od 30 na svakih 10.000 tvrtki uspjet će u tim zemljama.

'Tvrtke zombiji'

'Tvrtka zombi' medijski je pojam za tvrtku koju treba stalno vaditi iz dugova ili zaduženu tvrtku koja je u stanju otplatiti kamate na dugo, ali ne i smanjiti svoje dugove. Postoji nekoliko vrsta 'tvrtki zombija'. Pojam je stekao popularnost u medijima tijekom 2008.

'Tvrtke zombiji' krive su za slab europski oporavak, što je izazvalo strahovanja od japanskog scenarija, gdje su niske kamatne stope, labava politika vlada i opiranje velikih banaka da zatvore neprofitabilne tvrtke desetljećima uzrokovali slab rast.

U SAD-u, gdje je filozofija 'kreativne destrukcije' uzela više maha, došlo je do brzog porasta stope insolventnosti zbog krize. No, to nije slučaj i u Europi, gdje su kreatori politike više usmjereni na zaštitu radnih mjesta nego na jačanje učinkovitosti.

Ono što Europi treba je vatra da raščisti šumu od korova, zaključio je The economic daily.