HRVATSKI POUČAK

Epidemija 'tvrtki zombija' hara Europom

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 15.01.2013 07:14
  • Objavljeno 15.01.2013 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europa je usred revolucije 'tvrtki zombija', gdje su stotine tisuća kompanija, koje su trebale biti zatvorene zbog kolosalnih dugova, prionule solventnosti zahvaljujući 'državnoj pomoći, ultralabavoj monetarnoj politici i čestom oklijevanju kreditora da im ipak odobre loše zajmove', prenosi Presseurop

Temeljno načelo kapitalizma, prema kojem loše tvrtke moraju propasti da bi napravile put onim novima i boljima, mijenja se. Jedna od 10 tvrtki u Velikoj Britaniji može vratiti samo kamate na kredite umjesto cjelokupnog iznosa, piše The economic daily i dodaje kako se u nekim dijelovima europskog kontinenta javljaju još veći problemi. Najniže stope insolventnosti u 2011. imale su Grčka, Španjolska i Italija, tri zemlje za čije se gospodarstvo borila većina. Manje od 30 na svakih 10.000 tvrtki uspjet će u tim zemljama.

'Tvrtke zombiji'

'Tvrtka zombi' medijski je pojam za tvrtku koju treba stalno vaditi iz dugova ili zaduženu tvrtku koja je u stanju otplatiti kamate na dugo, ali ne i smanjiti svoje dugove. Postoji nekoliko vrsta 'tvrtki zombija'. Pojam je stekao popularnost u medijima tijekom 2008.

'Tvrtke zombiji' krive su za slab europski oporavak, što je izazvalo strahovanja od japanskog scenarija, gdje su niske kamatne stope, labava politika vlada i opiranje velikih banaka da zatvore neprofitabilne tvrtke desetljećima uzrokovali slab rast.

U SAD-u, gdje je filozofija 'kreativne destrukcije' uzela više maha, došlo je do brzog porasta stope insolventnosti zbog krize. No, to nije slučaj i u Europi, gdje su kreatori politike više usmjereni na zaštitu radnih mjesta nego na jačanje učinkovitosti.

Ono što Europi treba je vatra da raščisti šumu od korova, zaključio je The economic daily.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi