STRAVIČNA PRAKSA

EP osudio kineski režim zbog 'žetve' organa

Prosvjed Falun Gong

Prosvjed Falun Gong

Izvor: Sipa Press / Autor: TREACY

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom osuđuje 'sustavnu, od države podržano uzimanje organa od zatvorenika savjesti u Narodnoj Republici Kini, među kojima je veliki broj Falun Gong praktikanata'. Rezolucijom se pozivaju sve članice EU-a da javno osude tu jezivu praksu, te da osiguraju kažnjavanje svih sudionika

'Ova rezolucija poslala je glasnu poruku komunističkom režimu u Kini da takvi zločini protiv čovječnosti nisu prihvatljivi u civiliziranom svijetu', izjavio je Erping Zhang, glasnogovornik Falun Dafa Informativnog Centra.

Izvješća o tome da kineski službenici nadgledaju sustavna smaknuća ljudi u svrhu ubiranja organa su se prvi put pojavila u ožujku 2006., kada je jedna žena otkrila da je u bolnici u kojoj radi, zbog organa ubijeno oko 4.000 Falun Gong praktikanata. Tjedan dana kasnije, jedan kineski vojni liječnik potvrdio je njenu priču i dodao da se slična zvjerstva odvijaju i u 36 koncentracijskih logora diljem zemlje, podsjeća organizacija Falun Dafa Informativni centar, koja dokumentira slučajeve povreda ljudskih prava nad Falun Dafa (ili Falun Gong) praktikantima u Kini. 

Bivši kanadski državni tajnik za Aziju Pacifik David Kilgour i poznati odvjetnik za ljudska prava David Matas u lipnju 2006. objavili su izvješće od 140 stranica, sa zaključkom da su optužbe istinite.

Izrael je 2008. zabranio transplantacijski turizam prvenstveno kao odgovor na dokaze o žetvi organa koji su počeli pritjecati iz Kine.

Irving Cotler, kanadski član parlamenta, 6. prosinca 2013. predstavio je zakon kojim će Kanađanima biti zabranjeno primati organe koji nisu dobrovoljno donirani.

U američkom Zastupničkom domu trenutno se razmatra rezolucija kojom se osuđuje žetva organa u Kini i kojom se poziva na istragu i sudsku osudu.

'Unatoč pritisku i taktikama zastrašivanja kojima se kineski službenici koriste u inozemstvu da bi odvratili strane vlade od naglašavanja ovih zvjerstava, mnogi, uključujući Europski parlament, sada traže od Pekinga da zaustavi ove zastrašujuće zločine', dodao je Zhang.

'Istražitelji su objavili da je između 45.000 i 65.000 Falun Gong praktikanata pogubljeno zbog profita dobivenog prodajom njihovih organa. Ovo se mora zaustaviti. To je napad na cijelo čovječanstvo.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!