ZEMLJA BEZ VLADE

Enrico Letta imenovan mandatarom talijanske vlade

24.04.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Drugi čovjek talijanske Demokratske stranke (PD, ljevica) Enrico Letta imenovan je u srijedu mandatarom za sastav nove talijanske vlade, čime bi se trebala okončati dvomjesečna kriza vlasti u Italiji

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pozvao je Lettu (46) na sastanak u Kvirinalsku palaču i uručio mu mandat za sastav nove vlade.

Dob ovog ambicioznog političara, smatraju njegove kolege, vjerojatno mu je išla u prilog budući da su Talijani na posljednjim izborima izrazili želju da pomlade svoju političku elitu. Talijanski mediji još su u utorak smatrali da će novi mandatar biti bivši socijalist Giuliano Amato (74), koji je u prošlosti u dva navrata bio talijanski premijer.

Enrico Letta nećak je Giannija Lette, dugogodišnjeg čovjeka od povjerenja Silvia Berlusconija, što bi moglo olakšati dogovore između dviju velikih talijanskih političkih stranaka. Vremešni talijanski predsjednik, koji ima 87 godina, izabran na drugi mandat kako bi izvukao zemlju iz teške gospodarske krize, jasno je dao do znanja koji će put slijediti: Italiji treba vlada koja će moći okupiti glavne stranke u parlamentu, budući da nijedan koalicijski blok nije dobio dovoljnu većinu da sastavi vladu.

Sve do sada ljevica je uvijek kada je bila na vlasti odbijala dogovore s blokom svog zakletog političkog neprijatelja Silvija Berlusconija, pa se tako i u dosadašnjim pregovorima o sastavu nove vlade radije priklanjala pokretu bivšeg komičara Beppea Grilla

'Vlada koja je sačinjena od velike koalicije je gorka pilula za PD', smatra novinar Stefano Folli. Ali Italija više nema puno vremena i analitičari smatraju da bi se sada cijela situacija mogla riješiti u samo nekoliko dana - od imenovanja mandatara do dogovora o novoj vladi i njezinu preuzimaju dužnosti.

'Stalni sukob je luksuz koji si Italija više ne može priuštiti. Zemlji je potrebna vlada nacionalnoj jedinstva', smatra analitičar Massimo Franco, komentator lista Corriere della Sera.

U svakom slučaju, program buduće vlade je već jasan - ona će se prije svega morati pozabaviti gospodarskom i socijalnom situacijom u zemlji, jer se Italija nalazi u recesiji, a nezaposlenost pogađa 11,6 posto stanovništva, od čega su trećina mladi. Osim toga, potrebno je provesti političke reforme, usvojiti novi izborni zakon te smanjiti broj parlamentarnih zastupnika.