kombinacija lijekova

EMA preporučuje korištenje Regeneronova koktela antitijela protiv covida-19

26.02.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove kazala je u petak da se koktel antitijela koji je razvila farmaceutska tvrtka Regeneron može koristiti u liječenju od covida-19 kod pacijenata koji ne trebaju kisik, a izloženi su visokom riziku od razvijanja teškog oblika bolesti

EMA-ina preporuka sada se može koristiti kao smjernica u europskim zemljama za moguće korištenje kombinacije casirivimaba i imdevimaba prije nego lijek bude službeno odobren, navodi EMA.

Taj eksperimentalni lijek odobren je za korištenje u kriznim situacijama u SAD-u u studenom i dobio ga je bivši američki predsjednik Donald Trump dok je bio bolestan.

Lijek se daje intravenozno, a riječ je o umjetno proizvedenim antitijelima koja ljudsko tijelo proizvodi kako bi se borilo protiv infekcija.

"Kad je riječ o sigurnosti, većina prijavljenih nuspojava je blaga ili umjerena, no zapažene su reakcije povezane s infuzijom (uključujući alergije reakcije) i treba ih pratiti", navodi EMA.

Europska agencija za lijekove provodi postupnu ocjenu dokumentacije za taj lijek i ona će biti temelj za njezinu preporuku za uvjetno odobrenje lijeka. Razmatra također lijekove s antitijelima koje su razvili Eli Lilly i Celltrion.

Regeneron je u četvrtak objavio da je neovisno povjerenstvo utvrdilo da njihov lijek ima "očitu kliničku učinkovitost" u smanjenju stopa hospitalizacija i smrtnosti pacijenata.