NIMALO BEZOPASNE

Elektronske cigarete imaju do 10 puta više kancerogenih tvari

30.11.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Elektronske cigarete sadrže do 10 puta više kancerogenih tvari od običnog duhana, utvrdili su japanski znanstvenici.

To otkriće predstavlja posljednji u nizu udaraca proizvodu koji je nekad bio hvaljen kao manje štetan od pušenja.

Elektronski uređaji, sve popularniji u svijetu posebno među mlađima, djeluju tako da se grije aromatizirana tekućina koja sadrži nikotin a nastala para udiše se poput običnih cigareta ali bez stvaranja dima.

Znanstvenici koje je angažiralo japansko ministarstvo zdravlja otkrili su kancerogene sastojke poput formaldehida i acetaldehida u pari koju stvara nekoliko vrsta tekućina za elektronske cigarete, kazalo je ministarstvo zdravlja za AFP.

Formaldehid, koji je prisutan u tekućinama za balzamiranje i građevnim materijalima, bio je u puno većim koncentracijama od one u dimu običnih cigareta, kazali su japanski znanstvenici.

"U jednoj vrsti elektronskih cigareta znanstveni tim je otkrio više nego deset puta veću razinu kancerogenih tvari nego u običnoj cigareti", kazao je znanstvenik Naoki Kunugita dodajući da količina formaldehida varira tijekom analize.

"Posebno se velike količine te štetne tvari proizvode kad se žica koja pretvara tekućinu u paru pregrije."

Kunugita i njegov tim s nacionalnog instituta za javno zdravlje poručuju da elektronske cigarete nisu tako bezopasne kao što mnogi ljudi vjeruju.

U kolovozu Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je vlade da zabrane prodaju tih cigareta maloljetnim osobama upozoravajući da predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju fetusa i mladih.

Prema američkim zdravstvenim vlastima broj djece koja su probala elektronske cigarete utrostručio se u razdoblju od 2011. do 2013. a protekle godine više od četvrt milijuna mladih Amerikanaca, koji nikad nisu pušili, probali su elektronske cigarete.