AMERIČKI SENATOR PRIJETI

Ekvador nije izdao Snowdenu putnu ispravu!

27.06.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Ekvador nije izdao privremenu putnu ispravu bivšem suradniku američke tajne službe Edwardu Snowdenu, izjavio je u srijedu zamjenik ministara vanjskih poslova te južnoameričke zemlje.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je nedavno da je Snowden, kojega SAD traži zbog odavanja pojedinosti o tajnom programu elektroničkog nadzora građana, dobio od Ekvadora potvrdu o izbjegličkom statusu.

'To nije istina. Nema putovnice, nema dokumenta koji bi ekvadorski konzulat dao (Snowdenu)', rekao je zamjenik ministra Galo Galarza.

Istovremeno, predsjednik vanjskopolitičkog odbora američkog Senata najavio je da će se zauzeti da se ukine preferencijalni uvoz robe iz Ekvadora u SAD, ako ta zemlja ponudi politički azil Snowdenu.

Senator Robert Mendez također je pozvao Rusiju da prestane davati utočište bivšem zaposleniku Nacionalne sigurnosne agencije i odmah ga preda SAD-u.

Snowden je ranije ovoga mjeseca pobjegao u Hong Kong nakon što je objavio pojedinosti o tajnom američkom programu praćenja elektroničkih komunikacija i potom odletio u Moskvu izbjegavajući američki nalog za uhićenje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da se nalazi u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke Šeremetjevo i da ga ne namjerava izručiti Washingtonu.