POTJERA U TIJEKU

Policija otkrila detalje terorističkog napada u Londonu, zasad 22 ozlijeđenih

15.09.2017 u 09:58

Bionic
Reading

Najmanje 22 putnika, među kojima ima djece, ozlijeđeni su u terorističkom napadu improviziranom eksplozivnom napravom u podzemnoj željeznici Parsons Green u zapadnom Londonu, a policija poziva građane da se do daljnjeg klone tog dijela grada. Najviše ozlijeđenih zadobilo je opekline, a neki su stradali u stampedu nakon eksplozije. Britanski mediji javljaju da je potjera za organizatorima napada u tijeku

Neil Basu, viši koordinator londonske policije za protuterorizam, potvrdio je da je riječ o 'terorističkom incidentu'. Prema neimenovanim izvorima Sky Newsa, nije došlo do potpune detonacije eksplozivne naprave. Hitna pomoć prevezla je 18 ljudi u četiri bolnice, a još četvero putnika zatražilo je pomoć samostalno. Čini se da nitko nije životno ugrožen. Do napada je došlo u 8.20 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme najveće jutarnje gužve u podzemnoj željeznici. 

'To je bila detonacija improvizirane eksplozivne naprave', rekao je šef britanske protuterorističke jedinice Mark Rowley, dodajući da policiji u istrazi pomaže obavještajna služba MI5. Putnici iz podzemne ukazuju da su iz bijele kante u plamenu 'visjele žice' i da je odatle dopirao smrad kemikalija. 

Britanska premijerka Theresa May sazvala je za 13 sati po lokalnom vremenu sastanak Vladinog vijeća za hitne situacije (COBRA). Putem Twittera poručila je da je u mislima uz ozlijeđene u Parsons Greenu i djelatnike hitnih službi koji 'hrabro odgovaraju na ovaj teroristički incident'. 

'Bio sam u predzadnjem vagonu. Čuo sam samo nekakav whoosh, pogledao gore i vidio da je cijeli vagon u plamenu', kazao je svjedok izvjestiteljima Reutersa, koji su vidjeli i kako na nosilima iznose ženu čije su noge bile pokrivene.

Svjedok Luke Walmsley također nije čuo eksploziju već samo huk vatre. 'Mirisalo je poput zapaljene kose', rekao je Walmsley.

Američki predsjednik Donald Trump tvitao je da su teroristi koji su počinili napad u Londonu 'bolesni i mahniti', te da se protiv njih treba proaktivno boriti.

Oglasio se i londonski gradonačelnik Sadiq Kahn.

'Naš grad u potpunosti osuđuje gnjusne pojedince koji pokušavaju koristiti teror kako bi nas povrijedili i uništili naš način života', poručio je Kahn.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson poručio je građanima da 'ostanu mirni' i da nastave s uobičajenim aktivnostima. 

Policija je izvijestila da su njezini djelatnici na mjestu događaja, kao i djelatnici hitne pomoći s brojnim vozilima, koji pružaju pomoć ozlijeđenima. Londonska vatrogasna postrojba izvijestila je da je na stanicu Parsons Green poslano šest vatrogasnih vozila i 50 vatrogasaca. Taj dio grada nadlijeće helikopter. 

  • +12
Eksplozija u Londonu Izvor: Reuters / Autor: KEVIN COOMBS

Uprava podzemne željeznice poručila je putem Twittera da je obustavljen promet na liniji District Line između stanica Earls Court i Wimbledon.