TERORIZAM U ST. PETERBURGU

[VIDEO] Objavljena fotografija osobe za koju se tvrdi da je postavila bombu

03.04.2017 u 14:26

  • +3

Eksplozija u Sankt Peterburgu

Izvor: Reuters / Autor: ANTON VAGANOV

Bionic
Reading

Rusko državno odvjetništvo nazvalo je terorističkim činom eksploziju u metrou u Sankt Peterburgu koja je u ponedjeljak usmrtila 11, a ozlijedila 20 osoba, prema službenim podacima koje prenose ruski mediji, a agencija Interfax javlja da je pronađena još jedna neeksplodirana naprava. Ruski online medij Fontanka objavio je fotografiju osobe za koju tvrdi da ju policija traži zbog napada

Zrnata fotografija prikazuje srednjovječnog čovjeka s bradom koji nosi crnu kapu. 

Fontanka tvrdi da je taj muškarac ušao na stanicu Petrogradskaja dvadeset minuta prije no što se u vlaku dogodila eksplozija, pri čemu je poginulo najmanje devetero ljudi. 

Novinska agencija Interfax ranije je objavila tvrdnju izvora o tome da su sigurnosne kamere zabilježile fotografiju osumnjičenog

Nacionalni protuteroristički odbor (NAK) potvrdio je da se radi samo o jednoj eksploziji između postaja Trg Senaja i Tehnološki institut. Kako navode izvori, ekplozivno sredstvo ručne izrade je očito bilo ostavljeno u vagonu.

Hitne službe St. Peterburga najprije su rekle da su bile dvije eksplozije, no izvor iz njihovih redova poslije je otkrio da je bila samo jedna, no da se ona dogodila u tunelu između stanica. 

Prema neslužbenim informacijama, poslije je u podzemnoj željeznici pronađena još jedna bomba koja nije eksplodirala na postaji Trg Ustanka.

Autor: Yotube

Vlasti su zatvorile sve postaje podzemne željzeznice u tom gradu, a i moskovske službe su uvele dodatne mjere sigurnosti. 

"Pozivam vas, stanovnike St. Peterburga, kao i goste u našem gradu, da budete budni, pozorni i na oprezu, te da se ponašate na odgovoran način u svjetlu ovih događaja", poručio je guverne St. Petersburga Georgij Poltavčenko. 

Napad na taj grad, nekadašnju rusku kraljevsku prijestolnicu, imao bi simboličnu snagu za bilo koju militantnu skupinu, piše Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je razgovarao s ruskim sigurnosnim službama i u izjavi za medije kazao da se istražuju sve opcije o uzročniku eksplozije. Putin se nalazi u Sankt Peterburgu jer se trebao sastati s bjeloruskim kolegom Aleksanderom Lukašenkom.  

U međuvremenu je sedam postaja peterburškog metroa zatvoreno za promet. 

Na fotografijama koje se šire društvenim mrežama mogu se vidjeti uništena vrata jednog od vlakova i okrvavljeni ljudi koji leže na peronu postaje Senaja.