KOLONE TEGLJAČA U BIH

Eksplodirala cisterna, dio goriva u Neretvi, promet otežan

18.06.2013 u 08:04

Bionic
Reading

Puna cisterna s gorivom zapalila se i eksplodirala oko 15,00 sati na najvažnijoj magistralnoj prometnici koja povezuje Sarajevo i Mostar, dio goriva istekao je u rijeku Neretvu, a čak sedam sati nakon incidenta nije sklonjena izgorjela olupina što je stvorilo više kilometara duge kolone s obje strane prometnice i nervozu vozača, izvijestili su iz policije, lokalni mediji i Auto moto klub BiH

Po riječima glasnogovornika MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Srećka Bošnjaka, nezgoda se dogodila u 14,55 sati kada se na izlasku s mosta Begića i Begovića na granici mostarske i jablaničke općine prevrnula cisterna u kojoj je teže ozlijeđen vozač koji je kasnije prebačen u bolnicu u Sarajevo.

'Na mjestu nesreće više od sat vremena širio se gust crni dim, a promet je obustavljen u oba pravca i mogu se koristiti samo alternativni putevi', rekao je Bošnjak.

Vatrogasci su duže od sat vremena pokušavali zaustaviti vatrenu stihiju nakon što je prethodno odjeknula snažna eksplozija. Dio goriva je istekao u rijeku Neretvu, izvijestili u mediji i očevici.

Čak osam sati kasnije, oko 23.00 sati iz MUP-a HNŽ-a su izvijestili da se promet odvija samo jednim trakom, a nije poznato kada će olupina cistere biti uklonjena. Zbog toga su se stvorile više kilometara duge kolone među kojima su, po navodima iz medija brojni tegljači iz cijele BiH, ali i iz regije, iz Srbije i Hrvatske.

Alternativni pravci iz Sarajeva prema Mostaru su uglavnom vrlo loši, udaljeni i slabo prohodni.