POŽARI U AUSTRALIJI

Ekolozi i zeleni na udaru lokalnog stanovništva

10.02.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Australska policija pretražuje u utorak zgarišta u potrazi za tragovima koji bi je doveli do mogućih podmetača požara, dok bi broj mrtvih u nagorim požarima koji su pogodili Australiju mogao premašiti 200

Povjerenica policije u državi Victoriji Christine Nixon pokrenula je najveću istragu podmetanja požara nazvanu 'Operacija Phoenix'.

Požari koju su zahvatili Victoriju u subotu navečer smatraju se 'sumnjivima' budući da nije bilo prirodnih pojava koje su ih mogle izazvati.

Premijer Victorije John Brumby izjavio da će onaj tko bude proglašen krivim biti suočen s optužbom za ubojstvo.
Potvrđeno je da su najmanje 173 osobe poginule u požarima, ali su dužnosnici rekli da bi ta brojka mogla još rasti.
'Još uvijek ima veliki broj ljudi, više od 50, koji još nisu identificirani', rekao je Brumby novinarima dodajući kako strahuje da će u konačnici biti više od 200 mrtvih.

Na udaru lokalnog stanovništva našle su se i udruge zelenih i raznih ekologa koji zabranjuju krčenje šume i odnošenje odumrlog drveća, posebno eukaliptusa koji sasušen na suncu prenosi vatru jer eksplodira na visokim temperaturama i njegov dijelovi lete i do stotinu metara unaokolo što znatno otežava posao vatrogascima, a nerijetko se zbog toga mogu naći između dvije vatre.

Oko 25 požara i dalje bijesni u Victoriji u utorak, a dvanaestak gradova je stavljeno u stanje pripravnosti zbog snažnog vjetra.
Područje koje je poharano požarom obuhvaća više od 20 gradova sjeverno od Melbournea, a dužnosnici su ga proglasili mjestom zločina.
Najgori dosad zabilježeni požari u Australiji bili su 1983. kada je poginulo 75 ljudi. Najnoviji su požari najstrašnija prirodna katastrofa u toj zemlji u zadnjih stotinjak godina te među najtežim nesrećama te vrste u svijetu.