MINISTAR ODGOVORIO KRITIČARIMA

Ekološka mreža lani zaradila više od 200 milijardi eura!

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.03.2013 14:43
  • Objavljeno 27.03.2013 u 14:43
Mihael Zmajlović

Mihael Zmajlović

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas u Radoboju da se površinom Ekološke mreže koja pokriva 37 posto kopna Hrvatske ne može licitirati.

‘Površina Ekološke mreže, koja će u Hrvatskoj iznositi 37 posto ukupne kopnene površine, nije nešto čime se može licitirati i ta se površina određuje isključivo prema znanstvenim kriterijima i bio-geografskom prostoru zemlje, dok socijalno-ekonomski kriteriji nemaju nikakve veze s određivanjem površine Ekološke mreže’, rekao je danas u Radoboju na otvorenju Edukacijsko-promidžbenog centra ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Istaknuo je kako se ne slaže s lobijima koji na kopnenu površinu Hrvatske koja će ući u Ekološku mrežu ‘Natura 2000’ gledaju kao na prepreku daljnjeg razvoja.

‘Hrvatska ulazi u Europsku uniju s velikim bogatstvom bioraznolikosti. S jedne strane, to je velika prednost, ali i velika odgovornost. Kritičarima koji se ovih dana pojavljuju u javnosti skrećem pažnju na jednu činjenicu. Europska mreža 'Natura 2000' prošle je godine ostvarila profit između 200 i 300 milijardi eura’, istaknuo je i dodao kako je upravo ‘Natura 2000’ instrument i alat osiguranja održivog razvoja i suživota čovjeka i prirode.

Objasnio je da su mogući zahvati unutar ekološke mreže po zakonom propisanim postupcima i procedurama.

Na pitanje da komentira današnji prosvjed udruga za zaštitu prirode zbog projekta izgradnje kanala Pag-Košljun ministar Zmajlović je odgovorio da se u ovom trenutku u njegovu ministarstvu ne provodi nikakav postupak u vezi s tim projektom.

‘Prema mojim saznanjima, postupak procjene utjecaja na okoliš se vodio ranije i sada je obustavljen. U ovom trenutku se ne provodi nikakav postupak, i zato ne bih želio komentirati ovaj slučaj’, zaključio je ministar Zmajlović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!