U EU S BIOMETRIJSKIM PUTOVNICAMA

EK za ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju

15.07.2009 u 14:41

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu u Bruxellesu službeno predstavila prijedlog za ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije te najavila mogućnost da sličnu preporuku izda za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju do sredine sljedeće godine.

'Današnji prijedlog trebao bi omogućiti građanima triju država putovanje bez viza u zemlje schengenskog prostora s novim biometrijskim putovnicama. Europska komisija ostaje privržena i ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, ali te države još nisu ispunile potrebne uvjete da bi bile uključene u današnji prijedlog', kaže se u priopćenju Europske komisije.

'Naš je cilj i čvrsto uvjerenje da će prijedlog za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu uskoro slijediti', rekao je povjerenik za proširenje Olli Rehn koji je zajedno s povjerenikom za pravosuđe i unutarnje poslove Jacqesom Barrotom predstavio prijedlog.

Prema Europskoj komisiji, Albanija i Bosna i Hercegovina još nisu učinile dovoljno u području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, u postupku izdavanja putovnica te nadzoru granica i migracija. Bez viza do daljnjeg neće moći putovati ni građani Kosova

Prijedlog Europske komisije upućuje se Europskom parlamentu i Vijeću EU-a koji donose konačnu odluku. U prijedlogu Europske komisije ne navodi se datum od kojeg bi datuma građani Srbije, Crne Gore i Makedonije mogli putovati bez viza.

U obrazloženju prijedloga citira se zaključak s lipanjskog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u kojem se navodi da bi odluka mogla biti donesena do kraja ove godine ako te države do tada ispune preostale potrebne uvjete.

Očekuje se da će radna tijela Vijeća Europske unije početi razmatrati ovaj prijedlog potkraj rujna i da bi u najboljem slučaju o tome mogli odlučivati ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku 30. studenoga.

Građani Kosova, uključujući i kosovske Srbije, koji se odluče zatražiti srbijanske putovnice neće s njima moći putovati u schengenski prostor, ako nemaju prijavljeno prebivalište na teritoriju Srbije.

Srbija, koja Kosovo smatra svojim teritorijem, izdaje putovnice svim građanima Kosova koji to zatraže. Te putovnice izdaje Koordinacijski centar u Beogradu, a prema prijedlogu Europske komisije, nositelji tih putovnica neće moći putovati bez viza.

Kosovo, čiju neovisnost još nije priznalo pet zemalja članica EU-a, nije ni sudjelovalo u dijalogu o ukidanju viza.

Odluka da se iz prijedloga o viznoj liberalizaciji isključi Bosna i Hercegovina izazvala je kritike u EU-u i među zastupnicima Europskog parlamenta, jer praktične posljedice te odluke snose samo Bošnjaci, budući da bosanskohercegovački Srbi mogu uzeti srbijanske putovnice, a bosanskohercegovački Hrvati s hrvatskim putovnicama mogu još od prije putovati bez viza.