ROK OD MJESEC DANA

EK prijeti Estoniji i Poljskoj: Dosta je poreznih povlastica stranim tvrtkama

10.06.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Europska komisija zatražila je od Estonije i Poljske da u roku od mjesec dana dostave tražene podatke o poreznim aranžmanima za koje se sumnja da velikim kompanijama osiguravaju povlašteni tretman

Povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager kazala je da treba voditi računa o tome da nepravedan porezni tretman ne naruši ravnopravno natjecanje, prenosi portal Euobserver.

Vlade koriste porezna rješenja kako bi privukle velike kompanije a u pojedinim slučajevima ona mogu predstavljati i državnu pomoć, napominje portal.

'Pažljivo ćemo ih analizirati kako bismo utvrdili koriste li zemlje članice porezna rješenja kako bi kompanijama osigurale selektivne porezne prednosti kojima se krše propisi EU-a o državnoj pomoći', istaknula je Vestager u priopćenju.

Komisija se u tom nastojanju suočila s brojnim teškoćama i bili su prisiljeni ponavljati zahtjeve više puta.

"I dalje nedostaju dijelovi mozaika. Da bismo stekli kompletan pregled, potrebne su nam cjelovite informacije Estonije i Poljske", napomenula je povjerenica EU-a.

Dvije zemlje nisu dostavile podatke zatražene u prosincu, pa im je Komisija početkom tjedna uputila službeni nalog da ih dostave. Sada imaju rok od mjesec dana i ako to ne učine, Bruxelles bi ih mogao prijaviti Europskom sudu pravde.

Vestager je zatražila dodatne informacije o pojedinačnim poreznim aranžmanima od još 15 zemalja EU-a, uključujući Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Litvu, Portugal, Rumunjsku, Slovačku, Španjolsku i Švedsku.

Estonija i Poljska nisu pod sumnjom da su kršile EU propise ali je njihovo odbijanje da predaju dokumente razljutilo europske dužnosnike. 'Za razliku od ostalih, te dvije zemlje članice nisu u potpunosti udovoljile zahtjevu Komisije i mi im sada u osnovi nalažemo da to učine', tumači glasnogovornik povjerenice EU-a Ricardo Cardoso. Argumenti o fiskalnoj tajni nisu dovoljni da se blokiraju informacije, poručili su iz Komisije.

Odgovor zastupnice estonske vlade u Bruxellesu Marike Post prožet je prkosom. 'Nakon što dobijemo pismo Komisije provest ćemo pravne analize i konkretno ćemo morati potvrditi pravnu osnovu za dijeljenje takvih informacija s Komisijom', kazala je Post u elektronskoj poruci.