IRANSKI VRHOVNI VOĐA

'Egipćani, uspostavite islamski režim!'

04.02.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Ali Hamenei, vrhovni vođa Islamske Republike Iran, u svom obraćanju na iranskoj televiziji pozvao je Egipćane da uspostave islamski režim po uzoru na Iran, piše BBC

BBC javlja kako je Ali Hamenei, vrhovni vođa Islamske Republike Iran, u svom obraćanju na iranskoj televiziji pozvao Egipćane da uspostave islamski režim.

Ali Hamenei podržava prosvjede u Egiptu, nazivajući ih 'buđenjem islama inspiriranim iranskom revolucijom'.

Podsjetimo, krajem 1970-ih u Iranu je došlo do masovnog nezadovoljstva naroda i gubitka političkog utjecaja šaha Muhameda Reze Pahlavija. Stanje je ubrzo izmaklo kontroli, u Iranu je nastao kaos, a socijalni bunt protiv šahova režima prerastao je u društveni prevrat i vjersku revoluciju. Iranska islamska revolucija imala je za cilj donijeti promjene - srušiti represivnu monarhiju, potisnuti zapadni utjecaj te, kako su se mnogi nadali, donijeti slobodniji i bolji život građanima te zemlje. I dok je do promjena svakako došlo, one su imale drukčije posljedice nego su se mnogi nadali. Islamska je revolucija prisilila šaha Muhameda Rezu Pahlavija da odstupi s prijestolja, te je na vlast dovela šijitskog klerika ajatolaha Homeinija, koji je uspostavio islamsku republiku koja i danas traje.

Ali Hamenei podržava egipatsku revoluciju