NESREĆA NA TAJVANU

Dvomotorcu nisu radili motori pri padu

06.02.2015 u 13:40

Bionic
Reading

Oba motora aviona ATR 72-600 koji je sudjelovao u spektakularnoj nesreći ovog tjedna na Tajvanu bila su izvan pogona prije pada letjelice u kojemu je poginulo najmanje 35 osoba, objavili su u petak istražitelji

Dvomotorac tajvanske tvrtke TransAsia srušio se u srijedu u ledenim vodama rijeke ubrzo nakon uzlijetanja iz zračne luke Songshan u Taipeiju s 53 putnika i pet članova posade, među kojima je bio 31 kineski državljanin.

Letu GE235 destinacija je bio Kinmen, mali otok smješten blizu kineskog kopna pod kontrolom Tajvana.

'Po podacima kojima raspolažemo, možemo ustanoviti da su oba motora bila izvan pogona' u trenutku koji je prethodio padu, izjavio je Thomas Wang, direktor Vijeća sigurnosti civilnog zrakoplovstva zadužen za istragu nesreće.

Alarm kojim se upozorava da je desni motor ugašen oglasio se u 10:53.28' kad se avion nalazio ispod 400 metara visine. Iz nepoznatog razloga pilot je smjesta ugasio lijevi motor a potom ga pokušao ponovno pokrenuti, bez uspjeha.

'Čuli smo 'SOS' u 10:54.35', kazao je Wang. 'Još nismo utvrdili zašto je lijevi motor ručno ugašen. Još uvijek pokušavamo protumačiti podatke iz crnih kutija', kazao je on.

Pilot Liao Chien-tsung (41) jedna je od 35 žrtava. Petnaest osoba preživjelo je a spasioci su pokušali u petak pronaći tijela osmero nestalih.