HND-OVA PETICIJA

Dvije tisuće novinara potpisalo protiv Vladinog pokušaja da spriječi curenje informacija iz istrage

19.12.2023 u 19:07

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je u utorak Vladi peticiju s više od 2000 potpisa prikupljenih protiv uvođenja novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, pozvavši još jednom premijera da odustane od tog prijedloga jer je "protiv novinarske profesije i interesa javnosti".

"Zahvaljujemo svim kolegicama i kolegama, građanima i građankama koji su svojim potpisom podržali naš otpor samovolji premijera Andreja Plenkovića koji je najavio ovakve izmjene zakona", priopćio je u utorak HND.

Napominju da je premijer najavio uvođenje kaznene odgovornosti za objavu podataka iz istraga koji nanose štetu političkim interesima nakon što su mediji početkom 2023. objavili transkripte iz predmeta Josipe Rimac, najprije o "aferi AP", a onda i o glasnogovorniku Vlade Marku Miliću i zapošljavanju u Hrvatskim šumama.

HND upozorava da bi se time vratili u vremena kada je istraga bila tajna iako je Ustavni sud još 2012. rekao da istraga mora biti transparentna i pod kontrolom javnosti.

U demokratskoj državi javnost ima pravo i mora biti obaviještena o postupcima koje vode državna tijela, a od javnog su interesa, što će im ovaj zakon onemogućiti. Razlog njegova uvođenja je upravo skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo, kažu u HND-u.

Ističu da uvođenje takvog kaznenog djela nije usmjereno samo protiv novinarske profesije nego i protiv prava javnosti da bude informirana.

"Ovakav prijedlog, ako prođe onemogućit će svakoga građanina i građanku ove zemlje da slobodno i bez straha putem medija obavijeste javnost o nepravilnostima koje se događaju u postupcima koji se tiču njih samih, pa i kada su žrtve kaznenog djela", naveli su iz HND-a.

Premijera su još jednom pozivali da odustane od tog zakonskog prijedloga. "Naša borba protiv ovog zakona se nastavlja”, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Svoje protivljenje "izravnom udaru na slobodu govora i slobodu primanja informacija" HND je izrazio i u savjetovanju s javnošću oko izmjena Kaznenog zakona. U HND-u kažu da Izvješće s tog savjetovanja resornog Ministarstva pravosuđa i uprave još uvijek čekaju iako je trebalo biti objavljeno još 22. studenoga.