covid propusnice nisu osigurač

Dvije svadbe 'zacrvenile' Dalmaciju, Željka Karin ima radikalan prijedlog: Na feštu samo cijepljeni

25.10.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Dvije veće svadbe s po dvjestotinjak uzvanika, usprkos činjenici da su ondje korištene covid propusnice, jedan su od glavnih razloga ponovnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potvrdila je za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin

Premda je epidemiološka situacija u ovoj županiji relativno povoljna u odnosu na ostatak zemlje, rast je vidljiv i po broju hospitaliziranih u splitskoj bolnici, kojih je ponovno blizu stotinu.

'Na svakoj od ove dvije svadbe utvrđeno je po dvadesetak pozitivnih osoba, a zahvaljujući tome krug zaraženih drastično se povećava', kazala nam je Karin.

Ona smatra da covid propusnice evidentno ne predstavljaju dovoljno dobar osigurač i predlaže da se prisustvovanje većim događanjima i okupljanjima ograniči isključivo na cijepljene osobe.

'Testiranja, a pogotovo brzim testovima, nisu garancija da se osoba neće u međuvremenu zaraziti i prenijeti virus na druge. Jasno, postoji mogućnost da se i cijepljene osobe zaraze, no one u znatno manjoj mjeri prenose virus i definitivno imaju znatno lakšu kliničku sliku i ishode bolesti. Fatalni ishodi mogući su isključivo kod izrazito starijih građana s većim prethodnim komorbiditetima. Bazen necijepljenih nam je još uvijek velik i to je osnovni problem, to je glavni prostor za cirkuliranje virusa', kaže Karin za tportal.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, inače, posljednjih tjedana na dnevnoj bazi utroši se tek 200 do 250 doza cjepiva.

'Vrijeme je sve hladnije, druženja u zatvorenom prostoru sve su češća, izgledno je da će brojke u idućim danima i tjednima biti nepovoljne', smatra ravnateljica Nastavnog zavoda.

  • +2
Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Među novozaraženima u ovoj županiji zasad, kaže, još uvijek ne prevladavaju djeca i učenici: od njih tristotinjak dnevno tek je po dvadesetak učenika i osnovnih i jednako toliko iz srednjih škola. Samoizolacija se u pravilu određuje tek dijelovima razrednih odjeljenja, no o nekim slučajevima - kada se pokaže da su kontakti ipak bili bliski i dugotrajni - mjera se određuje za kompletne razrede.

'Imamo dosta prigovora od strane roditelja, no vodimo se isključivo iskazima nastavnika i razrednika te procjenama liječnika školske medicine ili epidemiologa. Generalno, pozivam ljude na cijepljenje i na ovu temu se zapravo nema što više reći. Za one koji ne znaju, imamo epidemiju i ona traje već skoro dvije godine', zaključila je Karin.