U IZRAELU

Dvije minute šutnje za šest milijuna žrtava Holokausta

19.04.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Izrael se u četvrtak prisjeća žrtava Holokausta, a širom zemlje točno u 10 sati stanovnici su s dvije minute šutnje odali počast šest milijuna Židova stradalih tijekom Drugog svjetskog rata, javljaju izraelski mediji

Sve izraelske radijske i televizijske postaje od srijede emitiraju posebne programe te dokumentarne i igrane filmove posvećene Holokaustu, kao i svjedočanstva preživjelih.

U izraelskom parlamentu Knessetu bit će održana posebna sjednica pod nazivom 'Svaka osoba ima ime', tijekom koje će biti čitana imena žrtava nacizma.

Po prvi put ove će godine na obilježavanju Yom HaShoa (Dana sjećanja na žrtve i heroje Holokausta), biti i izaslanstvo Roma iz Europe, koji su također u velikom broju stradali tijekom Drugog svjetskog rata.

Tema ovogodišnje komemoracije je 'Čuvar mog brata - židovska solidarnost tijekom Holokausta'.

Obilježavanje Yom HaShoa je počelo u srijedu navečer u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu, u nazočnosti izraelskog predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamina Netanyahua

Šest preživjelih žrtava Holokausta zapalilo je šest svijeća u sjećanje na šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

'Naši neprijatelji pokušali su pokopati židovsku budućnost, ali naša budućnost je ponovno rođena u zemlji naših predaka, ovdje gradimo temelje i novi početak za slobodu, nadu i akciju', kazao je Netanyahu.