špijuniranje države

Dvije i pol godine zatvora ruskom aktivistu Olegu Orlovu

27.02.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Dugogodišnjeg aktivista za ljudska prava Olega Orlova sud u Moskvi osudio je u utorak na dvije i pol godine zatvora zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga na suđenju koje su međunarodni promatrači osudili kao politički motivirano

Sedamdesetogodišnji Orlov bio je više od dva desetljeća jedan od vođa skupine za ljudska prava Memorial, koja je osvojila Nobelovu nagrade za mir 2022., godinu dana nakon što je u Rusiji zabranjena i raspuštena.

Iz Memoriala su priopćili da su Orlovu nakon presude stavljene lisice na ruke te da je sud naredio da ga se odmah privede.

U završnoj riječi na suđenju u ponedjeljak, Orlov je osudio "gušenje slobode" u Rusiji, koju je nazvao "distopijom".

Slučaj protiv njega vodio se zbog članka koji je napisao 2022., u kojem je konstatirao da je Rusija pod predsjednikom Vladimirom Putinom pala u fašizam.

Isprva ga je prošle godine okružni sud kaznio sa 150.000 rubalja, a potom je naloženo ponovno suđenje u kojem su tužitelji tražili zatvorsku kaznu od dvije godine i 11 mjeseci.

Posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava u Rusiji, Mariana Kacarova, nazvala je suđenje Orlovu "orkestriranim pokušajem da se ušutkaju glasovi branitelja ljudskih prava u Rusiji".

Skupina Memorial, osnovana 1989., dokumentira kršenja ljudskih prava od vremena sovjetskog vođe Josefa Staljina do danas i brani slobodu govora s fokusom na identifikaciju i odavanje počasti žrtvama.