u fušu švercali drogu

Dva bivša srpska pilota, specijalista za noćno letenje, uhićeni u Španjolskoj

23.02.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon što je ovih dana razbila međunarodni lanac trgovine hašišom, španjolska policija uhitila je 18 osoba, među kojima su i dva bivša srpska vojna pilota koji su posebno obučeni za noćno i nisko letenje

Uhićeni srpski piloti, za koje se navodi da su stručnjaci za noćno letenje na niskim visinama i bez osvjetljenja, piše Euroweekly News, dodajući kako je španjolska policija presrela dva helikoptera i uhitila ukupno 18 osoba, među kojima su i 'mozgovi' šverca hašiša iz Maroka u Španjolsku.

Opširna policijska operacija je započela prošle godine nakon što je otkriven skriveni helikopter u planinama Serania de Ronda u Andaluziji. Radi se o helikopteru tipa Bölkow Bo-105, no nakon njegove zapljene kriminalna skupina se nije obeshrabrila već je nabavila novi.

Početkom prošlog prosinca tijekom leta od Seville do Maroka policija je presrela i drugi helikopter tijekom kojeg su uhićene tri osobe i jedan srpski pilot s prebivalištem u Švicarskoj koji je specijaliziran za noćno letenje.

Nakon presretanja, obavljeno je nekoliko pretresa u Malagi i Sevilli tijekom kojih je otkriveno kako je krijumčarska skupina oformila čitavu ekipu zaduženu za održavanje helikoptera, među kojima su avio-mehaničari koji su redovito tehnički kontrolirali letjelice.

Krijumčari su, također, koristili i brodove kako bi sakrili helikoptere modificirane za prijevoz droge.

Radi se, naime, o lakih helikopterima njemačke proizvodnje koje su trgovci modificirali za transport gotovo jedne tone droge.

Španjolska policija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svi uhićeni uskoro bi se trebali naći pred sudom, dok imena srpskih pilota nisu objavljena.

Valja podsjetiti kako se 2015. godine u andaluzijskim planinama srušio krijumčarski pilot kojim je upravljao bivši albanski vojni pilot. Pilot je poginuo, a albansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako se doista radi o časniku albanske vojske koji je tražio slobodne dane kako bi u 'fušu' prevozio drogu.