put ka članstvu

Dužnosnici EU o izborima u Crnoj Gori: Politička stabilnost neophodna

04.04.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Europska unija spremna je nastaviti podupirati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU, poručili su u utorak u zajedničkoj izjavi o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell i povjerenik za susjedstvo Oliver Varhelyi posebice istaknuvši važnost političke stabilnosti

Oni su u čestitki novoizabranom crnogorskom predsjedniku Jakovu Milatoviću naveli su da se Europska unija raduje suradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla Crnoj Gori da čvrsto ostane na svom strateškom europskom putu.

"Spremni smo nastaviti podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Europi u cjelini", priopćili su Borrell i Varhelyi.

Europski dužnosnici naveli su da je zajednička promatračka misija OESS, Europskog parlamenta i Vijeća Europe utvrdila kako su izbori protekli uz poštivanje osnovnih sloboda, no da izborno zakonodavstvo treba doraditi.

"U svjetlu preliminarnih nalaza, misija je ocijenila da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, izborno zakonodavstvo ima brojne nedostatke i nejasnoće koje podrivaju njegovu efikasnost, zbog čega je potrebna njegova temeljna revizija kako bi se riješila sva otvorena pitanja", navodi se u priopćenju dvojice dužnosnika EU.

Borrell i Varhelyi podsjećaju da su međunarodni promatrači u svojoj preliminarnoj procjeni naveli da su dva predsjednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali su također izrazili zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i vanjske utjecaje korporativnih i političkih interesa.

  • +2
Jakov Milatović pobijedio na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori Izvor: Cropix / Autor: Marko Markovic

“Ove zabrinutosti treba riješiti što je prije moguće dok se zemlja priprema za parlamentarne izbore, kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost i izbjegla pravna nesigurnost", zaključuju Borrell i Varhelyi.

Milatoviću čestitka i od Milanovića

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dobio je čestitke od brojnih svjetskih i europskih visokih dužnosnika, a među njima i od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, priopćeno je iz njegovog Pokreta Europa sad.

Uz hrvatskog predsjednika, čestitke su stigle i od predsjednika Austrije, Estonije, Mađarske, Slovenija, Srbije i Albanije, navodi se u priopćenju.

Također se navodi da je američki državni tajnik Antony Blinken u čestitki naveo da se raduje radu na zajedničkim prioritetima kakav su euroatlantske integracije Crne Gore.