nijekanje autorstva

Dužnosnici Bijele kuće o tekstu koji kritizira Trumpa: 'Nisam ja'

06.09.2018 u 19:22

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo prvi je u četvrtak zanijekao autorstvo anonimne kolumne objavljene u New York Timesu u kojoj se oštro kritizira predsjednik Donald Trump, a zatim su to učinili i drugi visoki dužnosnici poput potpredsjednika Mikea Pencea i ministra obrane Jima Mattisa

Mnogi dužnosnici u administraciji Donalda Trumpa radili su iznutra kako bi spriječili ostvarenje dijelova njegova programa radi zaštite zemlje od predsjednikovih najgorih impulsa, napisao je anonimni izvor iz Bijele kuće u kolumni objavljenoj u New York Timesu u srijedu, prenosi Reuters.

Neimenovani dužnosnik opisao je tihe dogovore članova Trumpova kabineta o koracima kojima bi smijenili predsjednika, no u konačnici odlučili se ne poduzeti takav potez kako ne bi izazvali ustavnu krizu.

Dužnosnik je napisao da je korijen problema u tome što je Trump amoralan i nije odan ni jednome vidljivom načelu kojim bi se vodio pri donošenju odluka.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je odbacio tvrdnje da je on autor tog teksta, a kasnije tijekom dana to su učinili i ministar obrane James Mattis, potpredsjednik Mike Pence i direktor Nacionalne obavještajne službe Dan Coats.

Trump je odgovorio na kolumnu na svom Twitter profilu, napisavši: "IZDAJA?".

Kasnije se zapitao "postoji li zaista taj takozvani 'visoki dužnosnik vlade' ili neuspješni New York Times ima još jedan lažni izvor?".

"Ako ta KUKAVIČKA anonimna osoba stvarno postoji, Times ga/ju mora, zbog nacionalne sigurnosti, odmah predati vlastima", upozorio je američki čelnik, kasnije napisavši i kako "isušuje močvaru, a da ona pokušava uzvratiti".

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nazvala je autora kukavicom i zatražila njegovu ostavku.