POMIRENJE

Đukanović sa šefom Udruge dragovoljaca Dubrovnika

20.10.2010 u 22:11

Bionic
Reading

Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović zauzeo se u srijedu, u razgovoru s predsjednikom Udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Dubrovnika Igorom Žuvelom i predsjednikom Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore Ivanom Ilićem u Podgorici, za suživot i slogu kao zajedničku orijentaciju Crne Gore i Hrvatske.

"Njegovanje suživota, prijateljstva i sloge treba biti zajednička dugoročna orijentacija Crne Gore i Hrvatske", rekao je Đukanović te izrazio uvjerenje da će "naše dvije države, naša dva naroda i dvije regije nastaviti živjeti u prijateljstvu i slozi".

Đukanović se u srijedu popodne sastao sa Žuvelom i Ilićem.

Poduprvši ideju trajna prevladavanja nesporazuma koji su opterećivali odnose dviju država devedesetih godina prošlog stoljeća, Đukanović je podržao akciju uspostavljanja što boljih odnosa i Crne Gore i Hrvatske, i pograničnih područja kojima gravitiraju općine Herceg Novi i Dubrovnik.

Đukanović je istaknuo da Crna Gora danas nema nijedno otvoreno pitanje sa susjedima, osim pitanja Prevlake.

"Ostalo je nedovršeno jedino pitanje Prevlake, koje ni Hrvatska ni Crna Gora ne doživljavaju kao nešto što opterećuje naše odnose. To će pitanje biti riješeno kao izraz naših zajedničkih interesa", rekao je Đukanović.

Žuvela je rekao kako je želio susresti ljude s druge strane, kako se zlo koje je pretrpjela Hrvatska tijekom Domovinskog rata više nikada ne bi ponovilo.

"Rat je bio. Rat treba sagledati, podvući crtu i potruditi se da se to više nikad ne dogodi", kazao je Žuvela.

Dubrovačkim medijima Žuvela je izjavio da svojim posjetom Crnoj Gori želi poduprijeti Hrvatsko građansko društvo u toj zemlji te da u tome očekuje i Đukanovićevu pomoć.

Žuvela je pokrenuo inicijativu da djeca iz Slanog posjete Cetinje, što je Đukanović podupro, navodi se u priopćenju iz ureda crnogorske vlade.