ZLOČIN ILI PODMETANJE

Dudaković: Osobe sa snimke su žive i zdrave

23.07.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković našao se na meti optužbi da je izravno odgovoran za ratne zločine počinjene na teritoriju pod kontrolom njegovih postrojbi, no on te tvrdnje odlučno odbacuje objašnjavajući kako je riječ o običnoj montaži, prenose u četvrtak mediji u Bosni i Hercegovini.

Tri televizijske postaje u Republici Srpskoj prikazale su snimke, načinjene video kamerom 9. srpnja 1994., na kojima se vide Dudakovićevi vojnici kako u mjestu Izačiću na širem bihaćkom području zarobljavaju dvojicu pripadnika tadašnje vojske kojoj je zapovijedao Fikret Abdić. Na snimci je i Dudaković koji izdaje zapovijed da zarobljenike strijeljaju. Sam čin strijeljanja se ne vidi, no naknadno je prikazano jedno truplo. Umirovljeni general je, komentirajući te snimke, kazao kako se radi o "već uhodanom scenariju koji se aktivira svake godine uoči obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje''

"Tada i počne lavina napada na mene", izjavio je Dudaković kako ga citira Dnevni avaz. On je time aludirao na brojne ranije izrečene optužbe iz Republike Srpske da je suodgovoran za zločine počinjene tijekom zajedničkih operacija što su ih u vrijeme Oluje izvodili hrvatska vojska odnosno Peti korpus Armije BiH u sukobima s postrojbama krajinskih Srba

Objašnjavajući što se zapravo zbilo, Dudaković je kazao kako se snimkama doista vide dvojica zarobljenih bivših pripadnika Abdićeve vojske. Identificirao ih je kao Adisa Šabića i Arifa Vukovića te je ustvrdio kako su oni i danas živi i zdravi.

'Oni žive u Bihaću i tu imaju i obitelji', kazao je Dudaković dodajući da ga ovakve optužbe ne zabrinjavaju te je pozvao istražitelje da čine što god misle da treba. Kazao je kako su tijekom ratnih operacija u Izačiću doista poginula trojica pripadnika Abdićevih postrojbi no oni nisu likvidirani kao zarobljenici kako se to spornom snimkom pokušava sugerirati.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić nije želio posebno komentirati te snimke. Potvrdio je tek kako je ovo tužiteljstvo još ranije otvorilo istragu zbog tvrdnji kako su Dudaković i njegovi vojnici mogli počiniti ratne zločine na području zapadne Bosne. "Riječ je o obimnoj istrazi i iz tog razloga ne možemo davati nikakve komentare", kazao je Grubešić.