MINISTAR U ČUDU

Dubrovački župan razljutio Amerikance: Prijete višemilijunskom tužbom!

23.05.2014 u 16:42

Bionic
Reading

Još jedna strana investicija ozbiljno je zapela: dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i njegovi suradnici odbili su dati suglasnost na Urbanistički plan uređenja 'Bosanka', prostora na kojem američki investicijski fond NHC Capital želi izgraditi 26 luksuznih vila

Lavine optužbi s obje strane: Dobroslavić tvrdi da 'Hrvatska nije Bantustan' i da investitori vrše pritisak, dok je u ime NHC-a Renata Suša odgovorila da se sprečava gradnja na zemljištu koje je još od 2005. u građevinskoj zoni i najavila pokretanje kaznenih prijava.

Amerikanci su kupili zemljište na kojemu je na 40 tisuća kvadrata bila dozvoljena stambena gradnja. Na zahtjev Grada Dubrovnika smanjivali su obuhvat na 18 tisuća, potom na 10 tisuća, a na koncu na 6.300 četvornih metara.

Planirane objekte također su srezali sa šest na samo dva kata, a na prijedlog dubrovačke gradske vlasti raspisali su natječaj za izradu UPU-a - na kojemu je sudjelovalo 12 biroa i preko četrdeset arhitekata. Župan sada odbija usvojiti plan 'zbog vizure i odredbi Županijskog prostornog plana da se na padinama Srđa ne smije graditi'.

Prostor Bosanke ne spada pod Srđ, što su potvrdili Ministarstvo kulture i konzervatori koji su dali suglasnost na UPU, kao i ekspertiza Odjela za geografiju zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. No za Dobroslavića se ovdje radi o 'interdisciplinarnom pitanju'.

Nakon trećeg neuspjelog usvajanja urbanističkog plana, proceduru će po svemu sudeći preuzeti Ministarstvo graditeljstva. Američki investitori prijete kaznenim prijavama protiv župana Dobroslavića zbog kočenja megainvesticije i prevare, a zbog Republike Hrvatske najavili su tužbu radi nadoknade štete tešku četiri milijuna eura. 

Komentar ovog slučaja zatražili smo od ministra turizma Darka Lorencina - ne zato što se radi o turističkoj investiciji, jer je riječ o običnim vilama, već zato što je upravo on do prošle godine bio pomoćnik ministra gospodarstva zadužen za 'razvoj konkurentnosti i investicija'. Pitanje ga je dosta iznenadilo.

'Nisam upoznat s tim projektom u zadnje vrijeme...', počeo je Lorencin. Iako se baš u posljednje vrijeme, odnosno posljednjih nekoliko godina, baš ništa nije pomaklo s mrtve točke. Upitali smo ga stoga je li na svom prethodnom radnom mjestu možda imao posla oko Bosanke. Podsjetimo, u Ministarstvu gospodarstva vodio je računa o investicijama i konkurentnosti od prosinca 2011. do ožujka 2013. godine.

'Da, imao sam kontakte s investitorima, međutim ne znam sad točno zbog kojeg je razloga propao plan gradnje i svega ostalog... Pretpostavljam da je tema lokalno prostorno planiranje i da je ono glavni razlog, a sve to u nadležnosti je lokalne samouprave.'

Lorencin nema namjeru raspitati se o statusu predmeta koji je vodio, niti bilo što poduzimati po tom pitanju. Kaže da se radi o problemu Dubrovčana, kao što je i golf na Srđu stvar oko koje oni i struka moraju odlučivati. A ima li on osobno nekakvo mišljenje?

'Nisam, ne znam... Projekt tada nije bio tako razvijen... Da, znao sam da tamo postoji potencijal, ali jednostavno više nemam pregled. Da, upoznat sam sa Srđem, ali s Bosankom nisam', izvukao se Lorencin.