rekordno loše i na jugu

Dubrovački Stožer: Ako mjere ne daju rezultat, tražit ćemo još strože

27.10.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Dubrovačko-neretvanski Stožer civilne zaštite u utorak je, kada županija bilježi dosad najveći dnevni broj od 70 novozaraženih koronavirusom, najavio da će, ne budu li nove mjere dale rezultata, tražiti njihovo postroženje.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo rekao je kako već danima u županiji raste broj zaraženih, pa će, ako se to nastavi i u idućim danima te nove mjere ne daju rezultata, od Nacionalnog stožera tražiti dodatno strože mjere.

Cebalo je naveo kako je u županiji trenutno 260 aktivnih slučajeva zaraze, a raste i broj hospitaliziranih u dubrovačkoj bolnici, gdje je trenutno 21 zaraženi pacijent.

"Slijedi nam zahtjevno razdoblje u borbi s pandemijom i očuvanju zdravstvenog sustava. Podržavamo odluku Nacionalnog stožera o strožim mjerama. I mi smo bili na tom tragu. Pozivamo građane da se striktno pridržavaju svih mjera", kazao je.

Izrazio je nadu da u županiji neće morati angažirati operativne snage Civilne zaštite, ali da od toga neće bježati bude li to jedino rješenje.

Škole nisu žarišta zaraze

Istaknuo je da škole nisu žarišta zaraze, već su se učenici zarazili izvan obrazovnih ustanova što, kaže, pokazuje da su dobre mjere Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera.

Najavio je da je u pripremi i sekundarni objekt dubrovačke bolnice. "Zgradu nam je na raspolaganje dala tvrtka Valamar, a moći će se aktivirati u vrlo kratkom roku. Međutim, rad na dvije lokacije će biti složen zbog manjka medicinskog osoblja", rekao je Cebalo.

Nužnim je ocijenio sprječavanje proboja virusa u ustanove iz sustava socijalne skrbi. "Imali smo tri pozitivna djelatnika Doma za starije u Konavlima, ali se na sreću virus nije proširio, prvenstveno na korisnike koji su testirani i negativni su", izjavio je Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić podsjetio je da se broj novozaraženih u proteklim danima kreće između 35 i 40, što smatra zabrinjavajućim.

Očekuje se rast broja hospitaliziranih

Lakić je istaknuo kako u županiji nema žarišta niti se događa išta neobično, već su od 60 do 70 posto zaraženih već poznati kontakti, a ostali su novi slučajevi.

Kao dobru vijest označio je da među 70 novih slučajeva nitko nije stariji od 80 godina, iako je deset osoba od 65 do 79 godina pa su također rizična skupina. "Koliko znam, klinička slika im je blaža, a neki su hospitalizirani. Očekujem rast broja hospitaliziranih", izjavio je Lakić.

"Vidjet ćemo što nam donose idući dani i kakav će učinak imati mjere koje su danas stupile na snagu. Nadamo se da će kroz desetak dana dovesti do značajnijeg pada broja novozaraženih. Srećom, još uvijek je toplo vrijeme, ali stiže nam zima, a vidimo da je baš s pogoršanjem vremena i došlo do značajnijeg širenja virusa", zaključio je.